torstai 23. maaliskuuta 2017

Sopiiko Dublin lapsille? Leikkipuistot ja pari muutakin vinkkiä

Viime juhannusviikon vietimme koko perheellä Irlannissa ja teimmepä pienen junaretken Belfastiinkin. Tytär oli reissun aikaan 3,5-vuotias ja Tappi vasta 10-kuinen vauveli. Häsellettävää riitti.

Jo lähtötilanne oli hivenen stressaava, kun kuopus oli lähtiessä hieman räkiksessä, etuhampaat puhkeamaisillaan ja kävelyharjoitukset alkamaisillaan. Dublin kuitenkin sopii meidän kokemuksen mukaan hyvin niin leikki-ikäisille kuin vauvoillekin.

Tässäpä meidän kokemuksia kahden pikkulapsen kanssa Dublinista ja pari hyvää (ja yksi ruma) leikkipuistoesittelyä!

Dublin Temple Bar lasten kanssa

Dublin ja vauvan kanssa Irkkupubissa

LÄHTÖTILANNE

Dublinin lentokentällä muistettiin, että unohdettiin kaikki adapterit kotiin.

Mutta koko reissu pärjättiin ilmankin! Ekassa majapaikassa henkilökunta opasti vähintäänkin kyseenalaisen kikan: pistorasia pois päältä, sakset ylimpään koloon, sieltä väkänen alas ja näin meidän pistokkeen sai laitettua rasiaan. Omalla vastuulla sitten! Katastrofi selätetty.

Oltiin heti Dublinin maakamaralle päästyä ihan rytmeistä sekaisin ja annoin liikkuvassa bussissa Tapille ruoan purkista. Sosetta oli vähän siellä sun täällä, mutta suurin osa osui suuhun. Tämäkin nälkäkiukusta alkava katastrofi selätetty.

Lentokenttäbussista lähtiessä huomataan, että Tytär on hävittänyt jonnekin oman kassinsa. Meillä on miljoona pussia, kassia ja nyssäkkää rinkkojen lisäksi. Koko homma meinaa levitä käsiin. Tytär kaipaa kassiaan ja bussi olisi lähtemässä jo eteenpäin. Lopulta joku matkustaja löytää Tyttären rakkaan kassin penkkien välistä. Taas yksi katastrofi selätetty.

Oltiin luvattu, että Tytär saa aikaeron takia valvoa niin pitkään kuin jaksaa. Piti jo alkaa vähän pyörtämään puheita, sillä tyttöhän valvoi ihan heittämällä puolille öin Suomen aikaa. Flunssaisen Tapin saaminen unille oli vähintäänkin hankalaa vieraassa paikassa. Yö oli katastrofi.

Ennen kuin jatketaan eteenpäin, voisi olla hyvä tsekata aikaisempi teksti tältä reissulta: Kaupunkilomalla lasten kanssa - ja vinkit miten siitä selviää. Siellä vinkkaan mm. turistibusseista, eli niistä hop on hop off -busseista. Ne on lasten kanssa aivan yliveto! Samoin pubeihin uskaltaa ihan hyvin päivällä lastenkin kanssa.

Dublinin puistot ja leikkipaikat


PARAS PAIKKA LASTEN KANSSA 
ST STEPHEN'S GREEN 

Niin, jos vaan säät sallii.

Suositun shoppailukadun Grafton Streetin päästä löytyy Dublinin ehkä suurin puisto, St Stephen's Green. Se olikin hulppea! Laajalla viheralueella oli pari jättimäistä lampea, paviljonkeja, taideteoksia ja tietenkin todella kiva leikkipuisto. Koko puistoalue vaikutti olevan hyvin hoidettu.

Tytär viihtyi leikkipuistossa oikein hyvin, sillä kiipeilytelineet ja keinut olivat houkuttelevia ja monipuolisia. Vanhempia ihastutti erityisesti paikan siisteys. Vesisade uhkaili koko ajan, mutta ei se sitten koskaan alkanut. Lopulta jopa aurinko paistoi harvinaisen kauniisti.

St Stephens Green näytti olevan hyvin suosittu puisto ja leikkipaikka dublinlaisten keskuudessa. Puistossa oli paljon paikallisia perheitä viettämässä aikaa ja sinne mekin solahdettiin. Harmi, ettei ollut piknik-eväitä mukana!

Vieressä on myös Stephens Green ostoskeskus, josta käytiin ostamassa Tyttärelle puhki kuluneiden lenkkareiden tilalle parit uudet. Vanhat jätettiin sinne roskikseen. Saattoipa mukaan tarttua vähän muutakin...

Dublinin leikkipaikat ja leikkipuistot

Dublinin paras leikkipuisto

MERRION SQUARE

Tämä kiva puisto löydettiin ihan sattumalta. Hop on - hop off -turistibussista nähtiin hieman erikoinen leikkipuisto ja päätettiin hetken mielijohteesta jäädä sinne. Nimittäin täällä kaikki puiston telineet on tehty puusta niin pitkälle kuin pystyy.

Leikkipuisto sopii ihan pienimmille mutta myös hurjapäille on iso kiipeiltävä "jättiläishahmo" kurkistusikkunoilla ja pitkällä liukumäellä. Täällä me viihdyttiin pitkään! Onneksi tällä kertaa oli eväät mukana.

Merrion Squaren puisto on todella suuri ja puistossa on myös muuta nähtävää. Ihan leikkipuiston läheisyydessä on mm. mielenkiintoinen Oscar Wilden patsas audiomahdollisuudella ja National Memorial muistomerkki.

Viihdyttiin muuten puistossa liian pitkään. Kun ajateltiin lähteä jatkamaan hop on -bussin kierrosta, bussi ei tullut enää sille pysäkille! Odoteltiin puolisen tuntia, sitten luovutettiin ja käveltiin kotiin. Vähän jäi harmittamaan, sillä loppupätkällä olisi ollut muutama kohde mitkä oltaisiin haluttu nähdä. Mutta toisaalta, eipä se pilannut meidän päivää ja kotiin oli lyhyt matka.

Dublin Merrion Square

DUBLININ LÄHIÖIDEN LEIKKIPAIKAT

Dublinfox-nettisivustolta löydät kaikki Dublinin leikkipaikat arvosteluineen. Sivut on teknisesti aika surkeat, mutta sieltä löytyy hyvin tietoa leikkipaikoista, niiden olemuksesta ja sijainneista. Eli siitä vain navigoimaan, millaisia leikkpaikkoja löytyy majapaikkasi tai päiväretkikohteesi läheltä!

Me piipahdettiin muutamassa lähiölekarissakin majapaikkojen lähellä.

Belgrave Sqare

Tämä oli pienehkö puisto Rathmines-asuinalueen ytimessä. Ihan siisti perus leikkipuisto muutamin erikoisuuksin, kolmevuotiaalle oikein passeli. Siellä oli ihan mukava irrotella ylimääräiset energiat, mutta tägejä ja töhryjä oli melko paljon. Seutu vaikutti kuitenkin turvalliselta.

Dublin Rathmines ja Richmond Hill


Sheriff Street Playground

Me löydettiin Google Mapsin kautta ekan majoituksen läheltä leikkipuisto eikä tullut tsekattua sitä ensin Dublinfoxista. Virhe.

Noh, eipä otettu huomioon, että majoituttiin Liffey-joen "väärällä puolella". Vaikka meidän majoitus oli ihan National College of Irelandin vastapäätä ja se alue siistiä, oli heti kulman takana ghettoa.

Nimittäin leikkipuisto oli todella roskainen ja alue vähintäänkin epämääräinen. Kaikki liukumäet oli sotkettu ruokajätöksillä, siellä sai väistellä koirankakkoja ja roskia joka puolella. Tästä ei jäänyt hyvä maku. DublinFox näyttää leikkipuistolle yhtä tähteä ja sanoo samaa. Periaatteessa puisto on hyvin varusteltu ja varmasti joskus ollut kiva, mutta alue ei ole turvallinen ja ympäriinsä on lasinsirpaleita.

Ihastelkaa vaikka itse:

Dublin Dockland

Dublin ghetto

Dublin lasten kanssa


Dublin Liffey-joen väärällä puolella


RAVINTOLAVINKKI: ROCKET'S

Tähän loppuun vielä pikainen ravintolavinkki! Liffey-joen varrella, Samuel Beckett Bridgen lähellä joen "väärällä" puolella on diner-tyyppinen hauska Rocket's hampparibaari. Syötiin siellä todella maukkaat hampurilaiset! Hauskaa oli myös se, että ateriat sai koota listalta itse.

Lapset otettiin hyvin huomioon, syöttötuoleja oli riittävästi ja paikan värikkyys kiinnosti Tappi-vauvaakin. Eikä meitä haitannut hyvä näköala Liffey-joelle ja keskustaan.

Dublin, ravintola Rocket's


Dublin perheravintola

Koska reissussa olevat lapset oli pieniä, ei tullut käytyä leikkipuistojen lisäksi muissa lapsille tarkoitetuissa kohteissa. Moni suositteli etukäteen The National Leprechaun Museota, mutta se jäi nyt tällä kertaa väliin.

Vaikka ajoittain oli todella raskasta, sopii Dublin mielestäni hyvin lapsiperheen kohteeksi! Isommille lapsille kaupungissa on paljonkin tarjottavaa, mutta me pärjättiin hyvin Hop on hop off -bussilla ja leikkipuistoilla.

Iskeekö sinuun Irkkumeininki? Lähtisitkö lasten kanssa Dubliniin tai oletko jo ollut? Mitkä on sinun ehdotuksesi lasten viihdyttämiseksi Dublinissa?

Muut tämän reissun matkatarinat:



London and Beyond -blogin vinkkejä vauvaperheille:




Tykkäsitkö tästä jutusta? Seuraa reissutarinoita FacebookissaInstagramissa ja Blogit.fi -sivustoilla. 

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017