keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Käsimatkatavarat 11h lennolle ja kaksi lasta viihdytettävänä

Mietityttääkö käsimatkatavarat lasten kanssa lentäessä? Eipä hätää, tässä on vertailun vuoksi meidän kooste lentokoneen matkustamoon otetuista kamoista. Lista näyttää pitkältä ja kyllä siinä kantamista olikin. Mietin välillä liian paljon entäs jos -skenaarioita.

Mutta kun kaikkea saattaa tarvita pitkällä lennolla!

Tärkeintä on naposteltavat. Kaikesta muusta voi tinkiä. Vai oletko muka joskus tavannut lapsen (saati aikuista!) joka olisi nälkäisenä parhaimmillaan? Niin, en minäkään.

Meille oli siis tulossa yli 11 tunnin lento Miamiin, jossa toivottavasti saataisiin (ja saatiin!) junailtua myös perheen pienimmälle oma istumapaikka. Jätettiin lähtöselvityksessä neljän henkilön penkkiriviin yksi tyhjä paikka meidän keskelle. Tuskin siihen kukaan haluaisi vapaaehtoisesti tulla! Mutta siihen ei voi luottaa, joten ennen lähtöä on vain oletettava, että 1,5-vuotias jaksaa rimpuilla istua sylissä koko matkan.

Koska lento on perillä paikallista aikaa iltamyöhään, on vain eduksi, jos lapset eivät nuku kovin paljoa. Pääsevät paikalliseen rytmiin nopeammin mutta tekemistä pitää siis olla enemmän. Tytär oli muuten koko edeltävän viikon ihan fiiliksissä, kun sai luvan valvoa lentokoneessa niin myöhään kuin jaksaa.

Lopputulos: Tytär jaksoi valvoa alle tunnin pitempään kuin normaalisti.

Lähinnä Kauempana - käsimatkatavaroiden pakkaaminen

Kaikille puettiin rennot ja joustavat vaatteet. Varavaatteita lapsille (ja vähän aikuisillekin) otettiin käsimatkatavaroihinkin. Se mustikkamehu voi kaatua kuulkaa ihan kaikkien päälle.


KÄSIMATKATAVARAT 


Tappi 1,5v
- pikkuautoja (suuri rakkaus ja intohimo)
- leikkipuhelin
- sata helppoa sanaa -kortit
- vaippoja reilusti (se megaripuli voi iskeä myös lennolla)
- harso pyllyn kuivaukseen (lentokoneen paperit on epämukavia)
- tutteja kasapäin

Tytär 4v
- väritys-/tehtäväkirja ja kyniä, matkapiirustuslevy
- Uno-pelikortit, muistipeli ja Aasi-pelikortit
- lukemista (niitä kaupan pieniä lehdyköitä)
- Anniina-Ballerina rojuhömppälehti yllärinä

Minä 38v 25v 
- wetwipes (jostain roiskuu jotain kuitenkin)
- ristikkolehti ja kynä (optimismia)
- kirja (epärealististä optimismia)
- hömppälehti (realismia)
- vaihtopaita
- lääkkeet, käsirasva, silmälasit
- kamerat ja henkilökohtaiset tarvikkeet

Mies 43v
- iPad
- lasten vaihtovaatteet

Käsimatkatavaroiden pakkaaminen lapsille


Koska alle 2-vuotias lapsi matkustaa sylissä ilman omaa paikkaa, ei hänelle kuulu myöskään mahdollinen lentokoneruokailu. Toki kysyn aina lentohenkilökunnalta, jääkö annoksia yli. Silloin myös pienin matkustaja voi saada oman ateriansa. Siihen ei kuitenkaan voi luottaa, joten ruokia on otettava sen verran mukaan, että myös pienin jaksaa lennon täydellä vatsalla.

Alle 2-vuotias sylivauva saa ottaa mukaan alkuperäispakkauksessa olevia nesteitä ja ruokia, kunhan ne nostetaan erikseen turvatarkastuksessa. Joten millilitroja näissä ei tarvitse syynätä.

Me lensimme Finnairin lennolla, joten tarkistimme sieltä myös käsimatkatavarasäädökset. Täytyy muuten sanoa, että olen aiemmin luullut myös alle 2-vuotiaan saavan oman käsimatkatavaran, mutta näin ei Finnairin mukaan olekaan. Koskaan meille ei ole kuitenkaan urputettu pitkälle lennolle tuotavasta valtavasta ruokasäkistä.

Ruokasäkki:
- pillimehuja ja -maitoja (vesipullot täytetään kentällä)
- hedelmäsosepusseja
- pähkinöitä ja rusinoita
- maissinaksuja ja riisikakkuja
- muutama tikkari hätävaraksi
- muroja, pari pussipuuroa
- banskuja, karjalanpiirakoita ja leipää
- wetwipes
- ruokalappu, nokkamuki, pillit, muoviset lasten aterimet
- xylitolpastillit

Vinkki! Mietitkö, voitko ottaa jotain mukaan matkustamoon? Löysin nimittäin aivan mielettömän kätevän työkalun sen selvittelyyn: Mitä mukaan lennolle / Finsecpro

Käsimatkatavaroiden pakkaaminen lapsille


MITEN MEIDÄN SITTEN KÄVI?


Lennolla oli paljon tilaa ja Tappi sai ruokatarjoiluista omat annokset. Omia eväitä kannettiin paljon Floridaan (ja jopa risteilylle asti!). Mutta hyvä niin, sillä meilläpä ei ollutkaan mahdollisuuksia käydä ruokakaupoissa pitkiin aikoihin. Oli näppärää, kun käsveskassa oli valmiiksi rusinoita ja välipalakeksejä hankaliin tilanteisiin.  

Menomatkalla naposteluja meni paljon, mutta tulomatkalla olikin yölento, joten napostelutarvetta ei ollutkaan. Jostain kumman syystä sitä muutenkin aina valmistautuu ihan erilaisella pieteetillä menomatkaan, kun kotiinpaluu on sitten vähän vasurilla vetäisty. Ja yleensä silti molemmat matkat menee yhtä hyvin.



Itse sain selailtua suurimman osan hömppälehdistä, mutta viihdekeskuksessa oli niin hyviä leffoja, että keskityin lasten nukkuessa ennemminkin niihin.

Harso pyllyn pyyhkimiseen oli turha, sillä lennolla jaettiin sylissä matkustaville sievät, pienet Muumi-pyyhkeet. Miten huomaavaista! Unoa pelattiin, mutta sekä muistipeli että Tapin sanakortit matkasivat koskemattomina. Jo menolennolle hävisi Tapin toinen kenkä sekä Tyttären uuden rojulehden leikkipuhelin. Mutta kukaan kaatanut mustikkamehua kenenkään päälle!

Jokainen tietenkin punnitsee omat ja lastensa tarpeet sekä lentojen aikataulutkin vaikuttaa kaikkeen. Nämä meidän käsimatkatavarat mietittiin juuri tälle lennolle ja meidän porukalle.

Lue Lähinnä Kauempana -arkistosta matkan suunnittelupostaus:
Karibian risteilyn suunnittelua ja muutama huoli MSC Divinasta

Miltä meidän tavaramäärämme kuulostaa? Järkytyitkö? Tai saitko hyviä vinkkejä? Kerro ihmeessä myös omat taikatemppusi!

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017