keskiviikko 14. joulukuuta 2016

Zürich - joulumarkkinat ja tunnelmantekijät

Kun saavuimme Zürichiin jo pimeän tultua, oli keskustassa kävely pelkkää ihastunutta huokailua ja WAU-huudahduksia! Välillä suorastaan hävetti, kun maalainen on niin ihmeissään eurooppalaisesta joulusta! Jo tässä vaiheessa oli selvää, että olematon joulufiilikseni oli saanut hyvän nosteen heti reissun alkuun.

Varsinkin, kun olin vaihteeksi matkalla yhdessä ystäväni kanssa, joka hänkin on kahden pienen lapsen äiti. Kerrankin, saisimme jutella asiamme rauhassa loppuun saakka... Ja missä puitteissa!

sirkus joki yö kaupunki
Limmat-joki ja Circus Conelli
ratikka jouluvalot kaupunki keskusta pimeä yö
Tähtisadetta keskustassa
jouluvalot zürich keskusta pimeällä
Jouluvaloja Zürichin keskustassa

Ensivaikutelma oli ihan uskomaton. Jouluvalojen määrä jo muutenkin kauniissa kaupungissa teki siitä melkein epätodellisen. Jouluvalot oli ripustettu katujen ylle niin, että tuntui kuin olisi kävellyt tuikkivien tähtien alla. Se oli U P E A A ! En ole missään kokenut vastaavaa.

Jouluvalot ja -koristeet olivat ehdottomasti överit. Siis ihan totaalisen överit. Mutta miten voi olla mahdollista, että samaan aikaan niin tyylikkäät? Missään muualla en ole nähnyt kenenkään onnistuvan siinä, että yhdistetään erivärisiä jouluvaloja sekä erivärisiä ja -kokoisia joulukoristeita yhteen. Mutta sveitsiläiset osaa senkin. Ah, tyylikästä ja vaikuttavaa.

Joulu näkyi Zürichin kaduilla kaikkialla. Ei ollut kadunpätkää, missä ei olisi ollut mitään joulukoristetta tai tunnelmavaloa. Joka paikka huokui tämän vuodenajan fiilistelyä. Täytyy sanoa, että varmasti kyynisinkin ihminen olisi väkisin saanut pientä lämpöä sisälleen. Jos ei joulukoristeista ja -valoista, niin ainakin lukuisista joulumarkkinoiden kojuista saatavasta glühweinista!

jouluvalot zürich ratikka tungos
Tähtisadetta kaupungin yllä
joulu jouluvalot tunnelmavalot kaupunki keskusta
Tähtisadetta Dörflissä eli vanhassa kaupungissa
hotel adler
Mitäs sanot tämän hotellin terassien joulukoristeista?

Tässä esittelen Zürichin neljä virallista joulumarkkina-aluetta. Oli jännä huomata, että kaikki olivat keskenään ihan erilaiset olemukseltaan ja tarjonnaltaan. Jokaisilla markkinoilla kannattaa olla reippaasti käteistä mukana, vaikka joissakin isoimmissa kojuissa saattaa kortti käydäkin. (Edit. meidän visiitin aikaan 1CHF oli noin 0,93 euroa)

Olkaa hyvä!


Wienachtsdorf

Sechseläutenplatz / Oopperatalon edustalla (ratikalla hyvät yhteydet)

Wienachtsdorf sijaitsee ihan kivenheiton päässä kuvankauniilta Zürichsee-järveltä. Uusitulla alueella oli nyt vasta toisen kerran joulumarkkinat. Ja millaiset ne olikaan! Joulutori oli ehkä suurin, missä olen koskaan käynyt ja valaistu Oopperatalo (Opernhaus) teki taustalla vaikutuksen. Kojuja on noin sata mutta sen lisäksi paikalla on myös mm. karuselli, hauska luistelurata, suuri Fondue-ravintola baareineen ja olohuoneineen.

...ja väkeä sen mukaisesti. Välillä ei meinattu eteenpäin päästä, kun ihmiset parveilivat kojujen ympärillä. Jokaiselle ruoka- ja juomakojulle oli jonoa, mutta ihmeen nopeasti päästiin silti tilaamaan. Hinnat olivat ehkä kalleimmat näistä neljästä joulutorista, mutta tarjontaa oli niin laidasta laitaan, että ihan pyörrytti. Myös suomalais-norjalaisena mainostettua loimulohta olisi ollut tarjolla.

Kojujen lisäksi oli vielä erillisiä baarikatoksia, joissa soi tanssimusiikki ja juomia sai hieman nopeammin kuin glühwein-kojuista. Mekin käytiin siellä notkumassa ja fiilis oli ulkovaatteinemme kuin afterski alppimajassa.

Ulkona alkoi illalla melko kylmä, eikä huvittanut lähteä lähemmäksi keskustaa etsimään ruokapaikkaa. Me päädyimme jonottamaan joulumarkkinoilla olevaan Fondue-stubeen ja onneksi saatiin paikat kohtuullisen odottamisen päätteeksi. Kyllä kannatti, sillä paikka oli aika vaikuttava. Suuri rakennelma on tehty vain näitä joulumarkkinoita varten. Siellä me istuttiin pitkän pöydän päässä meluisassa majassa ja dippailtiin mielinmäärin leipää juustosulassa.

Esimerkkihintoja:
Glühwein 6,5 CHF
Jääratamaksu aikuiselta 6 CHF
Fondue-illallinen ravintolassa lisukkeineen ja juomineen: 40 CHF

Suosittelemme: Baariin tanssimaan glühweinin vauhdittamana

kokemuksia joulumarkkinoilta jouluvalot
Joulumarkkinoiden keskellä koristeltu joulukuusi
kokemuksia joulutoreilta
Kaikki kojut ovat myös viimeisen päälle koristeltuja
kokemuksia sveitsistä joulukuussa zürich
Markkinoiden taustalla ylväs Oopperatalo
joulumarkkinat glühwein zürich discopallot
Disko sisätiloissa!
zürich joulumarkkinat tunnelma
Katos, jossa voi hengailla vaikka syöden, juoden ja seurustellen
zürich tekemistä lasten kanssa
hauska, sokkeloinen luistelurata
syöminen ruokailu fondue sali zürich
Fondue-stube


Christkindlimarkt

Hauptbahnhofilla eli päärautatieaseman katetussa salissa

Näillä markkinoilla käytiin ihan viimeisenä ja en tiedä johtuuko siitä, mutta vähän kylmäksi jätti. Siitäkin huolimatta, että keskellä katettua joulutoria seisoo 15-metrinen, Swarowskin kristallein koristeltu, joulukuusi.

Christkindlimarktissa oli ihan kaikista eniten tavaraa myynnissä, joten jos kukkaron nyörit ei liikaa kiristä, voi tehdä mielenkiintoisia joululahjaostoksia. Myös leivonnaisia oli paljon tarjolla, mutta enemmänkin kotiin ostettavaksi kuin paikan päällä syötäväksi. Toki muutama koju möi perinteistä glühweiniä ja jotain naposteltavaa, mutta varsinaiset ravintolat löytyy rautatieasemalta muutenkin.

Väkeä oli todella vähän. En tiedä, oltiinko niin aikaisin liikenteessä vai oliko kolme muuta joulutoria vetänyt markkinoiden pisimmat tikut. Katettu joulutori on kyllä paikallaan vaihtelevassa säässä, kun tähän vuodenaikaan Zürichissä voi helposti sataa kunnolla vettä ja tuulla kylmästi.

Heti sisääntulon läheltä löytyi pieni lasten nurkkaus, jossa oli ainakin maksullinen karuselli. Hauptbahnhofissa on helppo kulkea lastenrattailla ja samassa rakennuksessa on kunnon vessat ja ravintolat.

Esimerkkihintoja:
Koristeltu pieni pipari 6,5 CHF

Suosittelemme: Joululahjaostoksia jos kukkaron nyörit ei kiristä

joulukuusi swarowski kristallit överi koristelu
joulutori joulupukit joulukoju markkinat
joulumarkkinat zürich koju myynnissä koristeita
joulumarkkinat zürich

joulutori joulumarkkinat zürich

zürich herkut joulutori jouluherkut joulumarkkinat pipari
joulukuusi koristeltu swarowski kirstallit joulumarkkinat


Dörfli-Weinachtsmarkt / Niederdorf

Niederdorfstrasse + lähikorttelit 

Vanhan kaupungin "pääkadulle" Niederdorfstrasselle ja sen lähikortteleihin on väljästi levittäytyneet Zürichin vanhimmat joulumarkkinat. Täällä oli ehkä kaikista rennoin tunnelma, johtuen varmasti siitä, että hinnat olivat muihin markkinoihin nähden edullisimmat ja kojut olivat miellyttävästi ripoteltuna vanhan kaupungin alueelle. Kulkeminen oli miellyttävän väljää eikä ihmisiäkään ollut sulloutuneena liikaa samalle alueelle. Osa kojuista tosin oli lähes piilossa tunnelmallisilla sisäpihoilla.

Markkinoilla oli myös tavaramyyntiin keskittyneitä kojuja, mutta selvästi eniten ruoka- ja juomakoppeja. Suosituimpiin kojuihin oli hieman jonoa, mutta ei mitään sellaista kuin Oopperatalon Wienachtdorfissa.

Me majoituttiin Niederdorfin eli vanhan kaupungin alueella, joten koimme nämä meidän "kotimarkkinoiksi" ja olivat muutenkin jotenkin helposti lähestyttävät joulumarkkinat. Skipattiin jopa ekan illan illallinen, koska syötiin niin hyvin kojuista raclettea ja crepesiä - glühweinillä huuhdeltuna tietenkin.

Esimerkkihintoja:
Iso/pieni racletteannos: 12/7 CHF
Glühwein: 5 CHF
Crepes: 6-11 CHF

Suosittelemme: Rentoa oleilua, glühweinin hörppimistä ja lähikaduilla harhailemista jouluikkunoita ihaillen.

joulumarkkinat zürich joulutori glühwein glögi hehkuviini kojut

raclette ruokailu syömiset koju glühwein glögi hehkuviini joulutori

joulumarkkinat glühwein glögi hehkuviini zürich

crepes nutella glühwein glögi hehkuviini herkut joulumarkkinat

Werdmühleplatz, The Singing Christmas Tree 

Werdmühleplatz (uuden keskustan puolella)

Laulavan joulukuusen joulumarkkinat on varmasti Zürichin tunnetuimmat! Enkä ihmettele. Olihan se hauska seurata, kun lapsikuorolaiset yrittivät tonttulakkejaan piilotellen asettautua omille paikoilleen, mutta eivät voineet vastustaa kiusausta käydä kurkkimassa yleisöä. Tapaus on selvästi paikallisten suuressa suosiossa, sillä väkeä oli aivan hurjan paljon lauluesitysten aikaan. Me saavuttiin valoisan aikaan ja silloin alue oli vielä väljä.

Vaikka nämä joulumarkkinat ovat varmasti kuuluisimmat, ei alue ole mitenkään järin suuri. Kojuja on ihan mukavasti pieni kädunpätkällinen, mutta ovat erikoistuneet enimmäkseen juomatarjoiluihin vaikka ruokaakin löytyi - jopa gluteenittomana ja laktoosittomana. Paikalla oli myös yksi iso ravintolateltta, jossa tosin oli melko hinnakas fondue - ainakin verrattuna ravintolahintoihin ja jopa Wienachtsdorfin Fondue-stubeen.

Lapsille oli kivan näköinen karuselli mutta en tullut katsoneeksi oliko se maksullinen.

Laulavan Joulukuusen esitykset:
Maanantaista perjantaihin 17:30, 16:30
Lauantaista sunnuntaihin 14:30, 15:30, 17:30, 18:30

Esimerkkihintoja:
Glühwein 6 CHF
Irish Coffee 8 CHF
Scandinavische Glögg 6 CHF

Suosittelemme: saapumaan hyvissä ajoin, jos haluaa nähdä Laulavan Joulukuusen lauluesityksen.

zürich joulumarkkinat jouluvalot kaupunki keskustajoulumarkkinat glühwein hehkuviini
jouluvalot tunnelma zürich hehkuviini
lapset joulu joulukuusi valot kuoro

Joulutunnelmaa ja myyntikojuja toki löytyy kaupungista muualtakin, kuin noilta neljältä viralliselta joulumarkkina-alueelta. Melkein voisi sanoa, että koko kaupunki on yhtä joulumaailmaa. Moni hotelli on panostanut selkeästi julkisiin tiloihinsa ja julkisivuun, kauppojen näyteikkunat on somistettu överisti ja joka paikka vain huokuu joulua, koristeita ja valoja.

Vaikka kojuista myydään alkoholijuomia melkeinpä joka lähtöön, ei törmätty sen aiheuttamiin lieveilmiöihin. Kylmähkössä talvi-illassa oli vaan niin mukavaa, kun sai ihanasti lämmittävän glühweinin käteensä kaupunkia ja joulumarkkinoita tutkiessaan. Toi ehdottomasti lisää tunnelmaa!

Ensimmäisessä kuvassa näkyvä, Limmat-joella kelluva Circus Conellikin pystytetään vain joulunaikaa varten. Circus Conelli esittää ohjelmistoaan joka päivä marraskuun puolivälistä vuoden loppuun saakka.

enkelikello joulumarkkinat valot tunnelma zürich

joulukoju pipari zürich sveitsi joulu
zürich keskusta tunnelma valaistus yö pimeä
joulukoristelu zürich överi

joulukauppa zürich sveitsi koristeet tunnelma

Zürich osoittautui siis monin kerroin kiinnostavammaksi, kuin olin osannut odottaa. Valmistelen vielä ainakin nähtävyyksien osalta oman postauksensa ja ehkä myös paikallisista herkuista, ruokailusta ja hintatasosta.

Lue lisää Zürichistä
Lue Zürichin joulumarkkinoista myös Toisiin maisemiin blogista.

Oletko käynyt Zürichissä joulumarkkinoilla tai missä on sinun suosikkijoulumarkkinasi? Tiedätkö muuten, onko Zürichissä muinakin vuodenaikoina näin älyttömän kaunista ja yltäkylläistä?

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017