keskiviikko 18. tammikuuta 2017

ROAD TRIP Miamista Key Westiin - entäs kun on muksu mukana?

Mikä se semmoinen Miamin reissu on, jos ei ole visiittiä Key Westiin? No ei mikään ja niinpä mekin otettiin auto alle ja lähdettiin ajamaan niin etelään kuin vain tietä pitkin päästäisiin.

Mukana meillä oli hieman alle 2-vuotias Tytär matkakaverina joka kärsii ajoittain matkapahoinvoinnista (autoilu Hvar-saarella). Se tuo hieman lisähaastetta road trippeihin, mutta mitä pienistä. Wet wipesit, oksupussi, tankki täyteen ja Florida Keys täältä tullaan!

Matkustusajankohta oli lokakuu 2014 - sää oli kuuma ja kostea. Autoiltiin Miamista Key Westiin, olimme yhden yön perillä ja seuraavana päivänä takaisin Miamiin. Key Westissä olisimme viihtyneet useammankin yön, mutta siitä joku toinen kerta. Nyt keskitytään itse automatkaan.

Overseas highway tie meri silta

overseas highway tie meri silta Keys


Miami Key West the keys silta tie meri

silta tie merellä
road trip florida

Oltiin jo etukäteen fiilistelty Miami - Key West -reittiä:

 • 250 km Miamista Key Westiin
 • US 1 / The Overseas Highway
 • 44 siltaa (lähteestä riippuen)
 • Hurrikaani tuhosi aiemman saaria yhdistävän rautatien 1935
 • Overseas Highway valmistui rautatien tilalle vuonna 1938
 • Pisin silta Seven Mile Bridge (10 885m)
 • The Keys käsittää noin 800 saarta 
 • Islamorada & Key Largo & Marathon - kiehtovat pikkukaupungit reitillä
 • Koulubussin pysähtyessä koko liikenne pysähtyy

Key Westiin ajettiin US 1 -tietä pitkin ja matka kesti pysähdyksineen useamman tunnin. Tie menee useiden pikkukaupunkien läpi, joten ajonopeutta on laskettava ajoittain taajamavauhtiin. Matkaan kannattaa varata vähintään 4 tuntia aikaa.

Mitä etelämmäksi mentiin, sitä enemmän tie oli meren päällä. Kuten tien nimikin kertoo: "The Overseas Highway". Mä nostin jalat ylös ja otin tyttären nukkuessa rennosti. Oli aika mieletön fiilis ajella upeissa maisemissa. Kuunneltiin kantrikanavaa radiosta ja fiilisteltiin amerikkalaista unelmaa. Hauska huomio muuten, että tosi monissa kantribiiseissä lauletaan aina viskistä tai ainakin vähintään oluesta?!

Tytär ei tosiaan ole mikään automatkailua parhaiten kestäviä tyyppejä, vaan tälläkin kertaa nukkui menomatkalla tunnin ja paluumatkalla 45 minuuttia. Siinä sai viihdytystoimisto olla välillä ahkerana, että lapsi jaksaisi istua autossa useampia tunteja. Onneksi matkan varrella on mielenkiintoisia kyliä ja ravintoloita, jopa valtava leikkikenttä löydettiin!

Pikkukaupunkien läpi oli hauska ajaa, sillä tienvarsilla oli värikkäitä matkamuistomyymälöitä, rantatarvikekauppoja, ravintoloita jotka mainostivat tietenkin Key Lime Pie'ta ja ihan hirveästi T-paitakauppoja. Kannattaa pysähdellä ja hämmästellä. 

road trip florida
road trip florida


Leikkipaikka Marathonissa

Käytiin Marathonissa kotoisassa kadunvarsiravintolassa (LuLu's Garden Grill) syömässä kevyt lounas. Piiloteltiin siellä vielä hetki polttavana porottavaa aurinkoa, wifistä nautiskellen. Ulkona olisi ollut vielä nimen mukaisesti puutarha, jossa olisi voinut myös hengailla.

Ravintola oli täysin tyhjä, joten saatiin kaikki huomio tarjoilijalta. Hetken päästä tarjoilija tuli kertomaan, että ihan lähellä on suuri leikkipuisto, missä Tytär voisi purkaa ylimääräistä energiaansa. Ai miten niin...? Vihjaus ymmärrettiin heti ja tippaamisen jälkeen painelimme tarjoilijan osoittamaan suuntaan.

Leikkipuisto oli aivan valtava! Ja me oltiin ainoat ihmiset siellä. Missähän muuten kaikki oli Marathonista? Onkohan siellä aina yhtä autiota... Mutta siis leikkipuisto! Siellä oli kiikkuja, liukumäkiä, kiipeilyseiniä, tähystystorneja, vimpaimia, piknikpöytiä ja varjoja (varjoja tarvittiinkin!). Koko leikkipuisto oli kuin järjettömän suuri labyrintti. Välillä Tytär katosikin leikkipuiston syövereihin.

Leikkipuiston synnyllä oli ihan mielenkiintoinen tarina. Marathonin Rotary Club ja vapaaehtoiset ovat keränneet rahaa ja rakentaneet tämän leikkipuiston kaupunkilaisten iloksi. Jos en ihan väärin muista, niin olikohan lapset jopa päässeet paikan suunnitteluun. Leikkipuistossa oli edelleenkin niiden kaikkien hankkeeseen osallistuneiden lasten kädenjäljet ikuistettuna.

Eli jos satutte lapsiperheellä ajamaan Marathonin läpi, niin suosittelen piipahtamaan leikkikentällä. Hyvä paikka purkaa sitä kuuluisaa ylimääräistä energiaa!

Lue lisääRotary Childrens Park Marathon

marathon leikkipaikka florida


leikkipaikka key west miami


leikkipuisto leikkipaikka leikkikenttä marathon florida


miami florida leikkipaikka leikkipuisto


Ravintolasuositus Key Largossa Bloodline-sarjan ystäville

Tämä lounaspaikka oli vasta paluumatkalla, mutta sopii hyvin kertoa siitä tässä välissä. Satuimme pysähtymään Key Largossa. Tytär oli taas tuttuun tapaan hieman hermona automatkailusta, joten pieni tauko oli paikallaan.

Satuttiin hauskaan kuppilaan, Mrs Mac's Kitchen'iin, jonka koristeluna oli käytetty valtavasti rekisterikilpiä. Tytär vetäisi ison lautasellisen ranskalaisia ja corn dogeja ja joi litran maitotonkan päälle. Me maistettiin tietenkin vielä maan kuulua Key Lime Pie -piirakkaa. Tytär ei halunnut edes maistaa mutta meistä se oli herrrrrkullista!

Huoltohommien yhteydessä veskissä sai kokeilla paikan omaa "kookossuolaa" mikä on itsetehtyä kuorintavoidetta kookoksesta ja suolasta. Tuli niin siloinen iho siitä, että pakko oli yksi purnukka ostaa mukaan. Ravintolan yhteydessä oli muuten myös pieni matkamuistomyymälä, melko suolaisin hinnoin.

Sitten melkein pari vuotta myöhemmin katsottiin Netflixistä Bloodline-sarjaa, joka sijoittuu näille seuduille, Islamoradaan. Yhtäkkiä huomattiin, että Hei, noi on kahvilla samassa paikassa missä me käytiin! Tämmöiset maalaiset on ihmeissään kun näkivät TV:ssä tutun paikan!

Bloodline-jaksossa S2 E6 on Mrs Mac's Kitchen -kohtaus, joka alkaa ajalla 23:30.
Vinkit automatkalle lapsen kanssa

Miamista Key Westiin uskallan suositella ajettavaksi huonollakin ajokestävyydellä varustetun lapsen kanssa. Siitäkin huolimatta, että matka kestää suhteellisen kauan. Tiet ovat hyväkuntoisia eikä mutkittele liikaa. Vaikka meistä aikuisista merimaisemat pitkine siltoineen ovat hengähdyttävän upeita, ei niitä muksut välttämättä arvosta kovin pitkään.

Onneksi Keysien keskustojen läpi ajaessa tien varsilla on vaikka minkälaista värikästä myymälää ja koristeita. Matkalla nähtiin koulubusseja, hävittäjiä, lentokoneita, lintuja... tarkasteltavaa riitti lapsellekin. Siitä huolimatta tarvittiin vähän muutakin:
 • aikaa kunnolla matkantekoon, tätä reissua ei kannata tehdä kiireessä
 • iPädi tai älypuhelin (toisille voi tulla huono olo älylaitteista autossa)
 • hermokestävyyttä vanhemmille
 • reilut tauot ja lapsen juoksuttaminen
 • naposteltavia (myös aikuisille, tärkeää!) ja vesipullot
 • muovipusseja roskia ja mahdollista pahoinvointia varten
 • vaihtovaatteet kaikille käden ulottuville
 • musiikkia (jos tosi paha tilanne, niin tuttua lastenmusaa)
 • ethän unohtanut wet wipesejä?
Sen vielä vinkkaan, ettei kannata koko ajan kysellä lapselta onko tällä huono olo. Tytär rupesi lopulta joka kerta autoon istuutuessaan sanomaan "onko huono olo" ennen kuin auto oli edes käynnissä. Mutta tällä reissulla ei tarvinnut putsata pukluja, luojan kiitos!

Joka tapauksessa ajomatka Overseas Highwaylla on osa Florida Keys -elämystäÄlä missaa tätä!


Lue lisää Lähinnä Kauempana -arkistosta:
Karibian risteily
Hurrikaani Matthew
Kroatia: Hvar autoillen

Lue lisää:
Fla-Keys Official
Seven Mile Bridge Wikipediassa

Bonus! Tätä kuuntelemalla pääset meidän road tripin fiilikseen, sillä se kuului automatkan aikana monta kertaa.


Oletko ajanut Miamista Key Westiin? Mitkä on sun hauskimmat road trip muistosi?

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017