sunnuntai 8. tammikuuta 2017

Viron kaksoiskaupunki Valga - Valka Latvian puolella


Kun odotin Tappia ja olin ihan viimeisilläni raskaana, käytiin pian kasvavalla perheellämme lyhyt kesälomareissu Virossa autoillen. Tytär oli silloin hieman alle 3-vuotias ja oikein mukavaa matkaseuraa. Itse olin raskaudesta turpea kuin pullataikina ja mies raajarikkona. Oikein hyvät lähtökohdat siis.

Matkareitin varrelle osui yhden yön pysäkkinä Viron etelärajalla sijaitseva Valga. Valga on siitä mielenkiintoinen, että sen keskusta on jakaantunut kahteen maahan. Kaupunki jatkuu Latvian puolelle ja on siellä nimeltään Valka. Kaksoiskaupunki on ollut aikoinaan yksi kokonainen kaupunki, mutta se jaettiin Virolle ja Latvialle 1920 Baltian maiden itsenäistyessä. Suurin osa kaupungista jäi Viron puolelle ja se sisälsi myös ydinkeskustan.

Keskellä kaupunkia mutkittelevalla rajaviivalla on ollut aikanaan tiukat rajaylitysmuodollisuudet. Edelleenkin kaupunkien välillä on merkinnät vaihtuvasta valtiosta ja rajavalvontarakennukset. Nykyisin rajan läpi voi kuitenkin ajella pysähtymättä.

Kaupungeissa on yhteensä alle 20 000 asukasta, Valgan puolella reilu 13 000 ja Valkassa vajaa 6 000. Kaksoiskaupunkia voisi verrata vaikkapa Iisalmeen kokonsa puolesta.

valga valka kartta raja
Valkan ja Valgan rajaviiva Google Mapsissä
valga keskusta pääkatu viro
Lounaspaikkamme Conspirator Baar
Siinä missä Valga oli kuin paikoilleen pysähtynyt, hieman nuhjuinen neuvostokaupunki, oli Valka vielä rappeutuneempi versio siitä. Ketään ei näkynyt missään, eikä löydetty mitään nähtävää tai tehtävää. Yritettiin turhaan löytää Tyttärelle edes leikkipaikkaa. Kierreltiin autolla ympäriinsä ja kovin hiljaista oli.

Lopulta yritettiin etsiä jotain ruokapaikkaa, mutta nolona tunnustan, ettei oikein löytynyt sellaista, joka olisi houkutellut syömään. Halpaa kyllä olisi ollut! Tyydyttiin syömään oman hotellin ravintolassa.

Käytiin Maxima-ruokakaupassa ostamassa hätävaraa ja seuraavan päivän retkieväitä. Mies innostui edullisesta oluesta siinä määrin, että nappasi kyytiin lavallisen ohraista virvoitusjuomaa. Minä sain tyytyä raskauteni puolesta alkoholittomiin tuotteisiin.

Harmi, kun ei silloin ollut vielä tiedossa tämä blogin kirjoittaminen, sillä Valkasta ei ole julkaisukelpoisia kuvia lainkaan. Vaikka Valka oli tosiaan ränsistynyt ja kolkko, oli siinä jotain sellaista tunnelmaa että kaduilla oli mielenkiintoista kulkea. Jotain pilkahdusta kauneudestakin löytyi, kun tarkkaan katsoi.

Valga Viro keskusta asuminen
Sole talo eikä mikhään, jos ei ole satelliittilautasia
Valgan puoli on selvästi piristymään päin, vaikka senkin katukuvaa vallitsi vanhat puiset tönöt ja murentuvat kivitalojen laastit.

Kävimme lounaalla keskustassa sijaitsevassa kahvila-ravintolassa Conspirator Baarissa. Paikka oli ihan mielenkiintoinen ja tunnelmallinen, mutta ruoka oli... no jaa. Kyllähän sitä sai mahan täyteen, mutta ei mikään varsinainen elämys ollut.

Valgan nähtävyydet oli kaupunkikuvaa lukuunottamatta vähissä. Ohiajaessa nähtiin joku militaariteemainen ulkoilmamuseo. Eikä me nähtävyyksiä niin kaivattukaan, koska keksittiin muuta tekemistä.

Koska kyseessä oli heinäkuinen hellepäivä, haluttiin tehdä jotain virkistävää ja hauskaa. Suomessa oli muuten samaan aikaan jäätävän kylmää, joten kerrankin näin päin eikä kuten Irlannin-reissulla.
Valga viro keskusta
Tyypillinen talo Valgan taajama-alueella
Pedele-joen rannalla on Valgan puolella iso uimaranta, jonka yhteydessä sijaitsee hyvännäköinen ja -kuntoinen leikkipaikka. Leikkipaikalta olisi löytynyt myös isommille lapsille sopivia kiipeilytelineitä. Täällä voitaisiin viihtyä siis pitkään!

Ranta oli selvästi myös paikallisen väestön suosiossa sillä paikalle oli tullut niin lapsiperheitä kuin nuoria aikuisiakin nauttimaan kesästä. Vaikka porukkaa oli paljon, laajan viheralueen takia paikka ei tuntunut yhtään täydeltä.

Koska miehellä oli jalka pois pelistä, sain minä kunnian olla Tyttären vesileikkikaverina. Olo oli kuin mursulla, mutta lapsen kanssa pärskiessä oli kyllä hauskaa. Nauratti, kun paikallinen lapsi olisi halunnut minun heittelevän häntä samalla lailla kuin omaa tytärtäni. En kuitenkaan uskaltanut, koska olisihan se ollut näky, kun valkoinen ryhävalas heittää ykskaks paikallisen tytön veteen.

Alle kolmevuotias on parhaimmillaan aika estoton ja niinpä Tytär teki tuttavuutta paikallisten lasten kanssa. Oli aika liikuttavaa, kun ilman yhteistä kieltä lapset ihastelivat paikalle uiskennellutta sorsaperhettä.

Pedele Pedeli uimaranta
Kesäpäivästä nauttivia oli useita
Pedeli raskaana uimassa rannalla lapsi
Ihme, etten synnyttänyt veteen
Pedeli joki uimarengas raskaana uimassa

Leikkipaikan keinusta sai hyvät vauhdit
Majoitus Valgassa

Yöpaikaksemme oli valikoitunut jo aiemmin Hotel Metsis. Metsis on hieman syrjässä oleva linnamainen hotelli, joka on vähintäänkin erikoinen. Se on nimittäin erikoistunut metsästysaiheiseen sisustukseen ja sen käytävillä komeileekin lukuisia täytettyjä eläimiä. Meidän kaksivuotiaamme oli välillä hieman säikkynä mm. suuren karhun kohdatessaan hämärillä käytävillä.

Rakennus on valmistunut 1912 ja on toiminut kouluna, kunnes vuonna 2005 remontoitiin hotelliksi. Hotelli tekee yhteistyötä paikallisen metsästysseuran kanssa joten siitä kai paikan metsästysteema.

Huoneemme oli valtava ja siinä oli meille vanhemmille parisänky ja parivuotiaamme sai oman vuoteensa. Huone oli siisti ja kaunis, siinä oli suuret ikkunalaudat joissa Tytär piti illalla monta esitystä.

Metsiksen aamupala oli perinteinen virolainen aamiainen, kyllä sillä vatsan täyteen sai. Hotellissa sijaitsi myös hienohko ravintola, joka selkeästi sai asiakkaita hotellivieraiden lisäksi myös muualta kaupungista.

Ravintolan yhteydessä oli ulkoterassi ja melko vaatimaton lasten leikkipaikka (positiivista, että oli kuitenkin!). Piha-alue oli valtava puutarha, jossa oli paljon kukkaistutuksia.

Mielenkiintoinen paikka tämä Hotel Metsis. Suosittelen tutustumaan, jos sinne suunnalle eksyy!

metsis viro valga
Hotelli Metsis
hotelli metsis viro valga
Tyttären esitys on alkamassa
hotelli metsis valga viro
Hotelli Metsiksen terassilla oli ihan hyvä latautua päivän jälkeen
Kaksoiskaupungeista

Tutkittuani tätä juttua varten kirjoituksia kaksoiskaupungeista, kiinnostuin kovasti. Miten kiehtovia kaksoiskaupunkeja onkaan! Meille tuttu Tornio-Haaparanta Ruotsin rajalla on kaksoiskaupunki sekä Imatra-Svetogorsk Venäjän rajalla.

En ole koskaan ollut kiinnostunut Etelä-Karjalasta, mutta tämän myötä teki heti mieli mennä Imatralle. Ja koluamaan muitakin maailman kaksoiskaupunkeja. Hmmm... tämähän kuulostaa ihan haasteelta!

Tässä Valga-Valka -kaksoiskaupungissakin oli kaikesta huolimatta tietynlaista hohtoa ja historian havinaa, että ainakin näin läpikulkumatkalla kaupungeista jäi mukava kokemus. En tiedä, olisiko kaupungilla tarjota kuitenkaan päiväretkeä enempää matkalaisille. Me kuitenkin viihdyimme ihan hyvin yhden yön yli.

Jos kaksoiskaupungin tausta kiinnostaa, lue lisää:
Kaksoiskaupungeista / RajatOn-hankkeen sivuilta
Valga Wikipediassa
Valka Wikipediassa

Lue lisää Lähinnä Kauempana arkistosta:
Matkustaminen raskaana

Onko Valga-Valka sinulle tuttu? Tai millaisia kokemuksia sinulla on muista kaksoiskaupungeista?

kaksivuotias autoilu viro

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017