perjantai 21. huhtikuuta 2017

Viikko yhtä h*lvettiä - miten lasten aikaerorasitus (jet lag) vaikutti reissun jälkeen?

Miamissa on kello 7 tuntia vähemmän kuin Suomessa.

Ollaan käyty Floridassa Tyttären kanssa 2,5 vuotta sitten ennen tätä parin viikon takaista reissua. Miamin suuntaan lentäessä ei kummallakaan kerralla ole ollut ongelmia. Lennot on olleet iltalentoja, jolloin on valvottu pitkään ja uuteen aikavyöhykkeeseen sopeutuminen on tapahtunut kuin itsestään.

Tälläkin reissulla Tappi sulautui paikalliseen aikaan heti, mutta Tytär heräsi parina ekana aamuna hieman normaalia aikaisemmin. Sitten kaikki nukuttiin yleensä kasiin, puoli ysiin - ihan kuin kotona Suomessakin.

lentokoneen siipi, maisema lentokoneesta
Menomatkalla Miamiin, kun ei ollut vielä tietoakaan jet lagista.

Lentoaikojen suhteen olen meidän perheen osalta ollut aina sitä mieltä, että ovatpa mihin aikaan vaan - ihan sama. Lennot menee miten menee, lapset nukkuu jos nukkuu. Väkisin ketään ei saa nukahtamaan ja valvottaminenkin on mielestäni kurjaa. Tytär on varsinkin pienenä ollut sellainen, ettei oudossa paikassa ole suostunut oikein nukkumaankaan.

Esimerkiksi edellisellä Miamin-lennolla valvoi tunnin päikkäreiden voimalla Suomen aikaa aamukolmeen asti. Huh, sitä iltavilliä JFK lentokentällä...

Tällä kertaa Tytär jaksoi valvoa jopa tunnin pitempään kuin normaalisti, mutta yöunet muuten jäi lyhkäisiksi. Poika valvoi hieman pitempään mutta nukkui koneessa vähän liiankin hyvin.

uima-allas lentokenttähotellissa / Lasten aikaerorasitus
Aamukuudelta käytiin tutustumassa hotellin (roskaiseen) uima-altaaseen

Mutta siis kotiinpaluu ja jet lag

Onneksi en edellisella Floridan-reissulla vielä tiennyt, että se jet lag iskee vasta kotiin palattua. Silloin Tyttäreni oli alle kaksivuotias ja taisi viikon verran valvoa pikkutunneilla ja vaatia kädestä pitämistä öisin.

Tällä kertaa sen tiesi jo etukäteen, mutta yritin olla ajattelematta asiaa lomalla.

Paluulento Miamista Helsinkiin lähti klo 22:30 ja oli perillä Suomessa klo 15:00 (Miamissa silloin siis klo 8:00). Lapset nukahtivat lentokoneessa vasta hieman ennen puolta yötä ja olisivat nukkuneet ihan aamuun asti. Tytär saatiin hereille vähän aiemmin mutta Tappi nukkui niin sikeästi, ettei raaskittu väkivalloin herättää.

Ensimmäinen yö Suomessa

Kotona yritettiin vielä käydä valoisan aikaan ulkoilemassa ja sitten saunan kautta lapset nukkumaan. Nukahtivat heittämällä.

Mutta. Molemmat heräsivät noin kahden maissa ja valvoivat useamman tunnin. Lapsilla tuntui olevan nälkä (totta kai, olihan Miamissa iltapala-aika) joten ei muuta kuin yöpalaa tarjolle. Sisarukset rätkättivät nauraa ja olivat ihan virkkuja.

Taidettiin saada joskus aamuneljän - viiden aikaan takaisin nukkumaan. Ei varmaan tarvitse kertoa, että kaikille oli hieman haasteellista herätä aamulla töihin ja päiväkotiin...

Päivä oli matalalentoa itse kullakin. Tytärkin sai poikkeuksellisesti nukkua päiväkodissa päikkärit. Oli kyllä rankka paluu arkeen heti seuraavana päivänä, voi kun olisi ollut mahdollisuus vielä yhteen lomapäivään!

Lasten aikaerorasitus / kuva Miami Beach, Florida.


Toinen yö

Toisena iltana molemmat nukahtivat taas hyvin yöunille. Tappi nukkui tyytyväisenä kellon ympäri! Mutta Tytär... Tytär heräsi yöllä taas kahden maissa ja oli melkoinen akrobatiatemppu saada nukkumaan. Luultiin jo, että Tappi sopeutui heti uuteen rytmiin.

Kolmas yö

Kolmantena yönä Tytär nukkui kuin unelma ja tämä pienempi vintiö riivasi vanhempiaan olemalla hereillä. Että ei se sitten kuitenkaan selvinnyt aikaerosta.

Päivällä kaikkia väsyttää.

Neljäs yö

Neljäntenä yönä Tappi nukahti välittömästi yöunille, mutta Tytär ei nukahtanut kuin vasta hieman ennen puoltayötä. Sittenpä Tappi heräsi valvottamaan. Silloin olin romahtaa. Tämä on jo kohtuutonta! Mutta onneksi tällä kertaa ei ollutkaan tuntien taistelua, vaan pienimmäisen sain taltutettua alle kahdessa tunnissa.

Tytär: back to normal

Viides yö

Sitten ollessamme pääsiäisreissulla, Tytär nukkui yön mutta Poika valvoi ennätyksellisesti 00-4:30. Nyt ihan oikeesti, hei...

Pääsiäisessä oli se huono puoli, että saimme aamuisin nukkua pitkään. Hyvä puoli oli se, että oli aikaa ulkoilla ja sää oli mitä mainioin.

Kuudes yö

Tytär pääsi serkkujensa luokse yöksi ja me keskityttiin pienimmäisen yötaisteluun. Se olikin melkoinen ottelu, sillä puolitoistavuotiaamme antautui nukkumatille vasta puoliltaöin. Onneksi tyyppi nukkui yhtä soittoa aamuun asti. Kymmeneltä heräteltiin ettei rytmit mene ihan sekaisin.

Seitsemäs yö

Vaikka menihän ne rytmit ihan pyllylleen. Tapin päiväunet jäi välistä, mutta yöllä maistui uni 13 tunnin verran.

Kahdeksas yö

Automatkan takia päiväunet nukkui liian myöhään ja liian pitkään. Yöunen saaminen pitkittyi taas lähemmäksi puolta yötä, mutta yö meni ilman valvomisia.

Tappi: back to normal

Kylläpä otti tiukille! Vielä tämänkin jälkeen öisin oli vähän levottomuuksia ja nukahtaminen oli vaikeaa, mutta yöt kuitenkin nukuttiin. Jokainen meistä! Itse en koe kärsineeni jet lagista - ainoastaan lasten jet lagista.

Lasten aikaerorasitus Amerikassa


Vinkit aikaerorasitukseen lapsiperheessä:

  • ulkoilua päivänvalon aikaan
  • mahdollisimman normaalit päivärytmit ja -rutiinit
  • ei liian pitkiä päiväunia
  • kannattaa vain hyväksyä tilanne, rytmi kyllä oikenee itsestään
  • melatoniinin käytöstä kannattaa kysyä neuvolasta / lääkäriltä

... ja kannattaa muistella, että kuka ne lapset raahasikaan sinne useiden aikavyöhykkeiden taakse?


Lue lisää:

Käsimatkatavarat lapselle 11h lennolle // Lähinnä Kauempana -arkisto

Aikaerorasitus // THL
Aikaerorasitus (jet lag) // Terveyskirjasto
Jet lag // Lapsiperheen matkat-blogi

Onko sinulla millaisia kokemuksia jet lagista? Jaa omat vinkkisi rytmin kääntämiseen!

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017