sunnuntai 26. helmikuuta 2017

Karibian risteilyn suunnittelu - MSC Divina ja muutama huoli

Varasimme jo kesällä uuden Karibian risteilyn huhtikuun alkuun. Varustamoksi valikoitui italialainen MSC Cruises, sillä heillä oli tarjota lapsille ilmainen risteily (toki verot ja muita maksuja tulee lapsistakin) ja reitti sisälsi St Maartenin. Mieheni pääsisi vihdoin toteuttamaan pitkäikäisen haaveensa Maho Beachistä, jossa lentokoneet laskeutuisivat aivan hiekkarannan yltä viereiselle kiitoradalle.MATKAN VARAAMINEN


Viime kesänä aloin kuumeissani selaamaan taas netin risteilysivustoja. Laskeskelin, että Tappi täyttää tämän vuoden loppukesästä 2 vuotta, joten pitää käyttää vielä sylilapsen lentoetu.

Keväinen ajankohta ei ollutkaan yhtä edullinen kuin syksy ja dollarin kurssikaan ei ollut meidän puolella. Risteilyt tuntuivatkin nyt paljon kalliimmilta, kuin pari vuotta sitten. Reitin suhteenkin oltiin nirsompia, sillä eihän me nyt haluttu samalle reitille, kuin edellisellä Karibian risteilyllä.

Reitti määräytyi sen mukaan, missä on yhtenä pysäkkinä St Maarten. Sitten löytyi edullisempi MSC Divina ja aloin innostua. Huomattavasti edullisempi hinta muihin varustamoihin verrattuna ja kiva reitti. 

Yritettiin varata ensin suoraan varustamolta, mutta se ei vaan onnistunut. MSC Cruises myy suoraan vain yhdysvaltalaisille matkustajille. Kaikki nettimatkatoimistot antoivat samaa hintaa, samoin Risteilykeskus. Päätimme sitten ottaa Risteilykeskuksen kautta, saisimmepa ainakin kaiken asiakaspalvelun hoidettua sen kautta. 

Tällä kertaa ystäväperhe lähtee mukaan ja se onkin hauska, uusi juttu! Heillä on mukana kaksi lasta, 11-vuotias poika ja alle 2-vuotias tyttö. Pitkän tutkimustyön jälkeen varasimme vierekkäiset parvekehytit 12. kannelta, Fantastica-luokasta

Fantastica-hytteihin kuuluu peruspalvelujen lisäksi mm. 
 • 24h huonepalvelu 
 • ilmainen aamiainen huoneeseen
 • varauksen muutosmahdollisuus 
 • lasten aktiviteetteja  
 • paremmat hyttien sijainnit

Kun varasimme risteilyn, maksoimme parin viikon kuluessa varausmaksun (noin 10%) ja tammikuun lopussa loput risteilyn hinnasta.

Olen saanut Risteilykeskukselta nopeasti vastaukset sähköpostilla ja pari kertaa olen soittanutkin kysyäkseni tarkempia kysymyksiä. Kävin myös jututtamassa Risteilykeskuksen väkeä Matkamessuilla ja pääsin ihan Tukholman-toimiston väen kanssa juttusille. Kaiken kaikkiaan olen ollut tyytyväinen saatuun palveluun!

Punaisella ympyröity meidän hyttien paikat


LENNOT MIAMIIN


Meillä on suorat lennot Finnairilla mennen tullen. Lennämme viikkoa aikaisemmin Miamiin ja vuokraamme auton. Ajelemme Orlandon ja Tampan suunnilla ennen paluuta Miamiin.

Lentoja metsästettiinkin ihan hirveällä pieteetillä kuukausitolkulla! Hinnat olivat katossa tai vaihtoajat olivat niin järjettömiä, että ei lapsiperhe sellaiseen pysty. Jostain syystä juuri maalis-huhtikuun vaihde oli suhteellisen kallis, mitkään alennuskampanjat ei koskeneet tuota ajankohtaa.

Niinpä otettiin ensimmäiset kohtuuhintaiset suorat lennot, mitkä saatiin. Meidän perhe on vielä risteilyn jälkeen yhden yön Miamissa, jotta päästiin suoralla lennolla kotiinkin. Lisäkulujahan siitä tulee vaikka itse lento olikin edullisempi, mutta onpahan sitten yhden lennon päässä kotoa.

...ja voi luottokortin loppulimiitillä sitten ostaa matkalaukut täyteen. Asutaan nimittäin Dolphin Mallin naapurissa viimeinen yö.

Ja totta kai viikko lentojen ostamisen jälkeen tuli alennuskampanja juuri tuolle ajalle. Argh!RISTEILY MSC DIVINALLA


Risteilyalus on MSC Divina, jota on poikkeuksetta kehuttu kauniiksi. Laiva on melko uusi, valmistunut vuonna 2012. Laiva kuuluu varustamon isoimpiin ja matkustajakapasiteetti on noin 3 500 henkilöä.

Matkareitti: Miami - Nassau, Bahama - Seaday - San Juan, Puerto Rico - Philipsburg, St. Maarten - Seaday - Seaday - Miami. 

Eli Karibian itäinen reitti, kolme täyttä meripäivää ja kolme satamaa. Lähdemme lauantaina klo 19 Miamista ja palaamme viikkoa myöhemmin lauantaiaamuna aikaisin Miamiin.

Illallisajaksi on valittuna nyt aikainen, eli joskus klo 17:30 maissa. Toinen vaihtoehto olisi ollut myöhäisempi eli 20 maissa, mutta ajateltiin lasten olevan silloin jo liian väsyneitä. 
Meripäiviä on siis kolme, mikä toisaalta tuntuu paljolta, mutta toisaalta on varmasti mukavakin lasten kanssa. Viimeksi meripäiviä oli vain kaksi ja meiltä jäi paljon laivaelämää näkemättä. Nyt ehdittäisiin olla laivallakin, varsinkin kun Tytär saa jo hyvin irti lasten kerhoista ja muista aktiviteeteistä. Luvassa on lapsille mm. kokkauskursseja, lastenhoitopalvelua ja mikä parasta: illallisen yhteydessä on yli 3-vuotiaille oma leikkipaikka lastenhoitajineen. 

Eli vanhemmat voi jatkaa illallista rauhassa - paitsi meidän porukka, kun on mukana nuo taaperot...
VALMISTAUTUMINEN RISTEILYYN


...on vielä ihan kesken. Pitäisi suunnitella hyvin, jotta reissuista saa paljon irti. Pienten lasten kanssa reissut on joka tapauksessa aina säätämistä. Helpotkin. Olisi hyvä karsia edes osa säädöistä jo matkaa suunnitellessa. Ja usein kohteessa huomaa, että koska ei ole kerennyt kunnolla suunnittelemaan, moni juttu on jäänyt tekemättä.

Mutta kun sitä suunnitteluaikaa (eli netin pläräämistä) on vaan öiseen aikaan ja silloin pitäisi kyetä tekemään kaikkea muutakin. Esimerkiksi kirjoittamaan tätä blogia ja joskus tekisi mieli katsoa ihan vain Netflixiä.
Vaikka kaikista tärkeintähän on yhdessäolo ja lomasta nauttiminen. Ei se, että ehtisi tekemään mahdollisimman paljon asioita. Onneksi risteily on kuitenkin helppo tapa viettää lomaa. Mutta vaatii sekin paljon etukäteistyötä!

ESTA on muistettu tehdä ja hyväksyttykin jo, varulta tein myös perheelle matkustusilmoituksen (koska Trump ja taisinpa viimeksi tehdä sen Aasian reissulle 2012).
Tällä hetkellä työn alla:
 • web check-in jokaiselle perheenjäsenelle, jonka jälkeen saadaan matkaliput
 • juomapaketeista päättäminen => ollaan päätymässä jaettaviin 18 juoman kuponkivihkoihin
 • pitäisi miettiä dollareiden tarve ja niiden tilaaminen pankkiin
 • laivan pohjakarttojen opettelu
 • ...ja kaikki edeltävän viikon Floridan-lomaa varten oleva suunnittelu- ja varaustyö

Risteilyn kohteiden ohjelma on ihan hyvin jo mietitty, tällä kertaa ei mitään isompia retkiä tehdäkään. St Maartenille on kaikista eniten odotuksia ja pohdittiin sinne suosiolla autovuokraa. 

MUUTAMIA HUOLENAIHEITA


Yksi kokemus on takana Carnival Glorylla ja nyt on uusi varustamo ja uusi laiva. Olin kyllä lukenut arvosteluja jo ennen risteilyn varaamista, mutta hinta ja reitti vaikuttivat nyt niin paljon kokonaisuuteen, että varattiin risteily. Nimittäin, tästä risteilijästä Karibialla ei ole kuultu pelkkää hyvää... Luen ahkerasti CruiseCriticia ja puhelimessani on ShipMate-appi. Molemmista saa välillä lukea sellaista kommentointia, että kylmää hikeä pukkaa.

Kirjaan tähän vähän minun omia huoliani, jotta on sitten hyvä risteilyn jälkeen kertoa, miten niiden kanssa kävi.

Näistä olen lukenut valituksia:
 • Kaikista eniten on valitettu ruoasta: 
 • Ruoka on korkeintaan keskinkertaista, ruoka on epäterveellistä, ruoka on kylmää
 • Annoskoot on pieniä pääruokasalissa
 • Buffetissa on kova ruuhka eikä istumapaikkoja meinaa löytyä
 • Altaat ja aurinkotuolit ovat aina varattuja
 • Baarissa ei palvella tarpeeksi nopeasti
 • Henkilökunta on töykeää eivätkä osaa tarpeeksi englantia
 • Matkustajat ovat töykeitä eurooppalaisia, eivätkä puhu englantia
 • Hyttien suihkukopit ovat pieniä
 • Tyynyt ovat muhkuraisia
 • Seacardit täytyy käydä aktivoimassa luottokortille risteilyn alkaessa
 • ...lista jatkuu mutten halua muistutella itseäni enempää huonoista kokemuksista

Vastaan näihin kaikkiin kysymyksiin siis risteilyn jälkeen!

Mitkä kuvittelisin olevan kunnossa?

MSC on altavastaaja Karibian risteilyissä ja pyörittää siellä tällä hetkellä vain tätä yhtä laivaa. Amerikkalaiset ovat tottuneita suuriin, perinteikkäisiin Karibian varustamoihin ja suhtautuvat eurooppalaisuuteen penseästi. 

Uskoisin, että ruoka on meidän näkökulmasta tarpeeksi hyvää. Moni valitus koski pääruokasalin pieniä annoskokoja. Me tykätään italialaisesta ruoasta, joten jos se on sitä, niin olemme varmasti iloisia. Emme ole ruokahifistelijöitä, joten emme ole liian kriittisiä ruoan suhteen.

Ohjelmistoa on kehuttu paljon, mutta en tiedä pyöriikö sama ohjelma enää huhtikuussa. 

Olemme itsekin eurooppalaisia ja tottuneita italialaisiin. Emme osaa odottaa samanlaista mielin-kielin-palvelua, mihin amerikkalaiset ovat tottuneet. Moni kritiikki kohdistui myös siihen, että ulkomaalaisten kanssa oli niin vaikea tulla juttuun.

Uskon vilpittömästi, että meidän rennolla asenteella kyllä nautitaan lomasta!
Olen onneksi viime aikoina lukenut muutaman rohkaisevan kokemuksen MSC-varustamon risteilystä, joten se vähän helpottaa. Tässä linkit Lähtöselvitetty-blogin Välimerenristeilyyn ja Elämää ja Matkoja -blogin Lähi-idän risteilyyn:

Elämää ja Matkoja:

Lähtöselvitetty: 

Lue myös
Lähinnä Kauempana arkistosta:


Miltä meidän suunnitelmat kuulostaa? Onko sinulla kokemusta MSC Cruisen risteilyistä? Miten teillä meni ja mitä kannattaisi ottaa huomioon?

Kaikki kuvat otettu Karibian risteilyltä Carnival Glorysta vuonna 2014. 

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017