torstai 9. helmikuuta 2017

Oslon Vigeland Park on hämmentävän hieno patsaspuisto

Kolmisen vuotta sitten käytiin kolmihenkisenä perheenä Oslossa. Oli vappuviikonloppu ja meitä hellittiin kauniilla, aurinkoisella säällä. Oslo yllätti meidät ja kaupunki oli paljon mielenkiintoisempi, kuin oltiin osattu odottaa. Yhtenä suurimpana elämyksenä oli Vigelandin patsaspuisto, Vigelandsparken (Vigeland Park)

Tytär oli reissun aikana 1,5-vuotias, ihan saman ikäinen kuin Tappi on nyt. Olipa muuten helppoa reissata vain yhden vipeltäjän kanssa...

vigelandsparken patsas oslo


patsas vigeland oslo nähtävyys puisto

Vigelandsparkeniin ajauduttiin Holmenkollenilta (se hyppyrimäki) paikallisjunalla ja meillä oli tietenkin julkisen liikenteen päiväkortti. Holmenkollen on jo ihan kunnolla citystä kauempana, mutta Vigelandsparken sijaitsee Frognerin puistossa, keskustan laitamilla. Joten vaikka me jurnutettiin Holmenkollenista ihan pitkältä tuntuva aika, ei keskustasta ole patsaspuistoon matka eikä mikään.

Jo heti Frognerin puiston läpi kävellessä huomattiin, että ainakin vapun aikana paikka tuntui olevan norjalaisten olohuone. Puistikko oli valloitettu piknikväen toimesta ja iloisia päivänpaistattelijoita oli siellä täällä vilttien päällä. Useilla näytti olevan kertakäyttögrillejä ja puistossa olikin tiheästi niille tarkoitettuja roskiksia!

puisto aukio patsas oslo

aukio suihkulähde patsaat oslo puita

Tytär oli nukahtanut (valtavan väsytystaistelun jälkeen) jo matkalla, joten saatiin alkuun ihan kaikessa rauhassa katsella paikkoja.

Vigelandin patsaspuisto on maailman suurin yhden ainoan taiteilijan, Gustav Vigelandin, teoksiin perustuva puisto. Vigeland on suunnitellut koko puiston rakenteen ja se on valmistunut vuosien 1907 - 1942 aikana.

Ja voi vitsiläinen, millaisia patsaita ne olikaan! Aivan hillittömiä! Siis hyvällä tavalla. Pyörittelin päätäni, kun katselin alastonta vauvakekoa tai niin ikään alastoman äitipatsaan päällä ratsastavia lapsipatsaita. Nämä teokset eivät jätä varmasti ketään kylmäksi.

patsas pylväs pilvet oslo aukio portaat

vihainen lapsi joki oslo patsas

Frognerin puisto ja Vigeland Park tosiaan tuntuu olevan kuin toinen olohuone, sillä piknikporukoiden lisäksi patsaspuistossa parveili myös nuoria harrastamassa.

Oli todella taitavia parkour-tyyppejä, jotka juoksivat pystyseinää pitkin ja tekivät aivan hulluja voltteja ja loikkia. Oli skeittaajia, potkulautailijoita ja lenkkeilijöitä. Ehkä vappu ja kaunis aurinkoinen sää oli erityisesti tuonut ihmiset nauttimaan ulkoilmasta, puisto vaikutti todella suositulta.

Paikallisten lisäksi näkyi myös paljon turisteja, onhan Vigelandsparken yksi Norjan kuuluisimmista nähtävyyksistä.

patsas lapset joki oslo

Tytär pisti herättyään shown pystyyn ja kävi esiintymässä muille turisteille. Alueella on pienellekin lapselle paljon katseltavaa ja hurjasti kaikkien taaperoiden mieleen olevia portaita ja kynnyksiä. Leikkipuistoja pitäisi puistossa olla, mutta meidän reitille ei osunut yhtäkään. Eikä sitten lähdetty etsimäänkään, kun Tytär viihtyi alueella juoksennellen.

Tytär ei malttanutkaan istua heräämisensä jälkeen rattaissa, vaan vaati saada tepsutella. Vaikka alueella oli tosi paljon ihmisiä, paikka oli siitä huolimatta rauhallisen oloinen, pienellekin lapselle sopiva.

vauvakasa patsas veistokset aukio oslo

oslo patsas aukio puisto

Vigeland Park / Vigelandsparken / Vikelandin patsaspuisto
Kenelle: kaikenlaisesta vinksahtaneesta pitävälle, koko perheelle
Miten sinne pääsee: 20 Bussi, 12 ratikka, T-juna. Sisäänkäynti Kirkeveien
Esteettömyys: sopii hyvin lastenrattailla kulkemiseen, kävelymatkaa tulee paljon
Paljonko maksaa: ilmainen
Avoinna: ympäri vuoden, läpi vuorokauden
Suosittelemme: sään salliessa piknikviltille eväitä nauttimaan ja grillaamaan! Varaa alueelle paljon aikaa ja vietä aikaa puistossa teoksia tutkien ja puistosta nauttien.



Lue lisää

Katso ohjelma Yle Areenasta:

Lue lisää Lähinnä Kauempana -arkistosta:

Oletko käynyt Oslossa? Piipahditko Vigelandsparkenissa? Tykkäätkö tämän tyyppisistä nähtävyyksistä?

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017