keskiviikko 7. kesäkuuta 2017

Vinkit pienten lasten kanssa matkustamiseen - jotka sopii kaikille, eikä silti kenellekään

Tämä teksti on pyörinyt luonnoksissa blogin alkumetreiltä saakka ja on ollut lähes valmis jo kuukausia. Jostain syystä en vain ollut saanut viimeisteltyä ja nyt lopulta pyyhin suurimman osan tekstistä pois.

Se johtui siitä, että ei me olla ollenkaan oikeita ihmisiä antamaan mitään yleispäteviä vinkkejä. Me lähdetään aina ihan miten sattuu reissuun. Aina unohtuu jotain ja me sählätään mennessä, tullessa ja ollessa.

Niin, ne lapset. Ne lapsen penteleet kasvaa ja kehittyy niin hurjaa vauhtia, että vaikka kuinka usein matkustelisikin, niin ne on taas jossain uudessa kehitysvaiheessa. Että joka kerta joutuu miettimään matkustusolosuhteet ja lasten tilanteet uusiksi. On nimittäin huomattavasti eroa täysimetyksellä olevalla sylivauvalla kuin touhukkaalla taaperolla saati sitten leikki-ikäisellä lapsella.

Lapsiperheen matkustaminen ulkomaille

Ja sitten on vielä eri persoonallisuudet! Siinä missä joku lapsi jaksaa istua vaikka 15 tuntia paikallaan hiljaa ja nätisti, ei toinen lapsi kykene siihen edes viittätoista minuuttia. Kun joku lapsi on moniallerginen tai erittäin nirso, voi toinen samanikäinen syödä ihan mitä vain. Jollain korvat kipuilee nousuissa ja laskuissa, toisilla ei tunnu missään. Tätä vertailua voisi jatkaa loputtomiin.

Että miten tässä sitten annetaan vinkkejä, kun jokaisen tilanne on omanlaisensa? Matkustusmuoto ja matkakohdekin sanelee niin paljon. On ihan eri asia lähteä Ruotsiin kuin Ruandaan. Olen kaikkea muuta kuin kaikkitietävä matkustusguru.

Sen mitä ihan eniten haluaisin painottaa, on tämä: antakaa itsellenne armoa. Antakaa muille matkustaville lapsiperheille armoa. Koskaan ei tiedä, mitä matka eteen tuo. Matkustamisen ei tarvitse ollakaan sujuvaa ja täydellistä. Se ei haittaa, vaikka kommelluksia tulee - ne kuuluu asiaan. Ja niitä tulee kokeneillekin matkustajalle. Joskus voisi jopa sanoa, että niille niitä kommelluksia vasta tuleekin! Asioilla on tapana järjestyä - ulkomaillakin. Ja virheistäkin oppii!

Lähtekää! Miettikää, millaisia lapsenne on ja mikä on tärkeää kotona arjen sujumiseksi. Monia lapsia helpottaa se, kun vaihtuvissa olosuhteissa on jotkut rutiinit / asiat tehdään samoin kuin kotona. Toiset taas eivät ole muuttuvista olosuhteista moksiskaan.

Miettikää, mitä lomaltanne haluatte? Jos nautintoa tuo all-inclusive pakettimatka Välimeren rannikolle, niin sehän kuulostaa rentouttavalle. Tai jos haluatte seikkailla sademetsissä, niin nostan teille hattua! Ei ole väärää tapaa matkustaa.

Matkustaminen lasten kanssa voi olla raskasta. Paljon raskaampaa kuin uskoisikaan. Mutta myös hyvin antoisaa. On hyvä kuitenkin reissuun lähtiessä tietää, ettei se meno välttämättä ole pelkkää ruusun terälehdillä tanssimista. Joku joskus jossain sanoikin: lasten kanssa matkailu on vain arkea äärimmäisissä olosuhteissa.



Mutta muutaman vinkin pienten lasten kanssa matkustamiseen aion tässä kaikesta huolimatta antaa, koska lasten kanssa matkustaminen mietityttää aina. Kokenuttakin. Siksi lisään tekstiin myös muiden matkabloggaajien vinkkipostauksia. Tässä tulee:

MATKASÄHLÄREIDEN MATKAVINKIT!

Meillä on kokemusta vain vauvasta leikki-ikäiseen ikäisten lasten kanssa matkustamisesta, joten keskityn siihen. Otamme koululaisten ja teini-ikäisten reissuhaasteet myöhemmin vastaan.

Ennen matkaa

Lapsille on hyvä kertoa iänmukaisesti, mitä on luvassa. Millaista lentokonematkustaminen on ja mitä kaikkea reissulla on odotettavissa. Kannattaa kuitenkin varoa lupaamasta jotain, josta ei ole ihan varma voiko lupauksen lunastaa. Lapsilla on ilmiömäinen muisti.

Lapsiperheellä saattaisi olla aiheellista suunnitella reissuja hieman tarkemmin kuin ennen lapsia. Mutta jotkut ovat luonnostaan seikkailunhaluisempia ja -kykyisempiä kuin toiset. Me ollaan niitä, jotka pelaa hieman enemmän varman päälle, mutta silti unohdetaan suunnitella tai varata yhtä sun toista.

Rokotukset
  • Onhan rokotusohjelman rokotteet saatu? MPR-rokotteen voi saada jo 6kk-ikäisestä alkaen
  • Tarkista rokotustarve maan mukaan 
  • Selvitä rokotustarve hyvissä ajoin. Usein tarvitaan 2 vkoa vaikutusaikaa. 
  • Muista myös tehoste!
  • Hepatiitti-rokotteet olisi hyvä olla paljon matkustavilla

Matkavakuutus
Meillä on koko perheen jatkuva matka- ja matkatavaravakuutus. Ja luottokorteissa on matkavakuutukset myös, mutta silloin pitäisi olla sillä kortilla maksettuna vähintään 75% matkan kuluista.

Passit ja viisumit
Ne on kuulkaas yllättävän helppo unohtaa...
...ja myös se, kauanko passin pitää olla voimassa vielä matkan jälkeen.


Pakkaaminen


Aloitan sen itse aina listan tekemisellä. Kirjaan siihen muistettavia asioita sitä mukaa, kun mieleen tulee - vaikka reissuun olisi kuukausi aikaa. Kaipaat näitä muistihippusia silloin, kun lähtöön on vain muutama tunti... Itselläni on huono tapa pakata vasta edellisenä yönä, jolloin koko pakkaaminen on yhtä kiroilua ja sen listan etsimistä.

Minä inhoan pakkaamista. Siis I N H O A N. Inhoan sitä epävarmuutta, kun pitäisi varautua kaikkeen, mutta ei voi kantaa koko omaisuutta mukanaan. Haluaisin matkustaa kevyesti, mutta lasten kanssa ei vaan voi. Kun pitää varautua. Entä jos toinen oksentaa kaikkien päälle? Ja sen jälkeen tekee niskapaskat? Kaataa kahvit päälle? Sairastuu kesken matkan? On kylmä? Kuuma? Sataa koko viikon? Siksi pakkaan aina liikaa vaatteita mukaan.

Me usein majoitutaan  huoneistoissa ja niissä on ilahduttavan usein pyykinpesukone ja joskus jopa rakastamani kuivausrumpu. Nämä seikat helpottaa pakkaamista - tietää, että mekot ja kalsarit voi välillä pestä.

Tärkeimmät mukaan otettavat
  • Passi ja matkustusdokumentit
  • Luottokortit sekä käteistä
  • Lääkkeet

Vaikka apteekkeja olisikin kohteessa, niin siinä vaiheessa kun se kuume tai ripuli yöllä alkaa (yleensä aina yöllä!), niin on kiva antaa esilääkitys jo heti ja etsiä se apteekki vasta seuraavana päivänä. Suosittelen siis ottamaan ainakin ensiapuannoksen verran:
  • laastareita
  • särkylääkettä
  • ripulilääkettä 
  • nenäsumute/suolaliuos (vauvan kanssa matkustaessa ainakin)



Käsimatkatavara

Pakkaa reilusti, mutta älä liioittele. Joudut kantamaan sen perhanan käsimatkatavaran. Ja sen on oltava käden ulottuvilta ja sieltä on vieläpä löydyttävä (nopeasti) kaikki tarvittava - yleensä yhdellä kädellä. Kuitenkin kahta asiaa ilman me ei lähdetä minnekään:
  • wetwipesit
  • napostelut
Käsimatkatavaroihin pureuduin perusteellisemmin jo aiemmin keväällä:
Käsimatkatavarat pitkälle lennolle // Lähinnä Kauempana

Mitä saan ottaa lapselle lentokoneeseen? // Kotona ja Kaupungilla -blogi
Lapsiperhe pakkaa // Lähtöselvitetty

Lentokentällä


Lähde ajoissa. Vaikka olisit kuinka tottunut matkustaja, eikä ikinä ole sattunut mitään. Lähde ajoissa. Se voi olla just tämä kerta, kun molemmat lapset saavat hermoromahduksen, toinen kakkaa housuun ja toinen kieltäytyy lähtemästä ilman [nimeä joku random asia tähän].

Ollaan useamman kerran kiitelty itsiämme, kun lentojen kanssa onkin tullut tiskillä "tilanteita". Tee siis aina check-in etukäteen kotoa, mikäli mahdollista. Jos ei onnistu, sitä suuremmalla syyllä ole ajoissa kentällä. Jo se kielii mahdollisista ongelmista, jos check-iniä ei saa tehtyä etukäteen.

Säilytä matkarattaita varten saamasi pussukka. Lähtökentällä sellaista ei välttämättä enää saa. Finnairilta sen saa ilmaiseksi, mutta jotkut lentoyhtiöt veloittaa siitä muutaman euron.

Katso nesteet ja lastenruoat erikseen jo etukäteen. Ei vasta siinä turvaportilla. Kun kakarat juoksee minne sattuu tai haluavat syliin, ei siinä tee mieli alkaa etsimään niitä kymmentä hedelmäsosepussia tai käsidesiä käsilaukun pohjalta.

Lentokentillä on matkarattaita lapsille ja kantoreppu on usein kätevä. Monilla lentokentillä (ei Helsinki-Vantaalla) saa rattaat mukaan koneeseen asti, jolloin pitää muistaa valmistautua tyhjentämään ne turvatarkastuksessa.

Yleensä kannattaa odotttaa ihan viimeisten joukossa koneeseen pääsyä. Pääsette kyllä puuduttamaan pakaroita ihan kunnolla, joten anna lapsesi juosta portilla sydämensä kyllyydestä.

Little Airport: Selviytymisopas lapsiperheille Helsinki-Vantaan lentokentälle // Rimma+Laura



Lennolla


Usko tai älä, mutta parhaimmillaan lentomatka voi olla lapsista hauska kokemus! 
  • Rentoudu. Valmistaudu henkisesti siihen, että kaikki menee perseelleen. Mutta että se on ihan ok. Todennäköisesti ei sitten kuitenkaan mene, kun et jännitä liikaa. Lapsikin rentoutuu kun vanhemmat ovat rentoja.
  • Lapsille paljon tekemistä koneeseen: uusia leluja, pelejä, syömistä - mitä ikinä keksitkään. Kun lapsi viihtyy, vanhemmat viihtyy, lähiympäristö viihtyy (katso: käsimatkatavarat)
  • Älä hermoile lentoajoista. Lapset on usein joustavia. Jotkut nukkuu missä vaan, jotkut ei missään. Yöllä voi olla kiva matkustaa, jos lapset nukkuu (ja saat itse nukuttua lapsi sylissä), mutta voi olla veemäistä rauhoitella yliväsynyttä ipanaa, kun itseä nukuttaa ja lähiympäristö yrittää nukkua. Valitse taistelusi. Tai anna olla ja tee niin kuin minä. Otat ne lennot, mitkä nyt vaan saat kohtuuhinnalla. Katsotaan sitten miten käy.
  • Jos lapsi ei halua nukkua, älä yritä pakottaa. Helpommalla - ja todennäköisesti vähemmällä metelillä - pääsette kun vaan elää sen mukaan, että nyt se sitten valvoo ja keksitään tekemistä. Jotkut lapset taas nukkuvat helposti lentokoneen hurinassa. 
  • Koneesta ei ole kiire pois, antaa muiden hermoilla tavaransa hattuhyllyiltä. Ruuman matkalaukuillakin ja rattailla kestää aikansa päästä hihnalle

Toki on vielä muitakin tapoja matkustaa:
5+1 syytä valita risteily // Lähinnä Kauempana
Junalla Dublinista Belfastiin ja takaisin // Lähinnä Kauempana


Muita vinkkipostauksia lentomatkustamisesta:
Joskus vielä nautin lentämisestä - kuinka selvitä lentomatkoista lasten kanssa // Lähtöselvitetty
Lasten kanssa mannertenvälisellä lennolla // Kohteena Maailma
Kuinka selvitä lentomatkasta taaperon kanssa? // Rimma+Laura


Kohteessa 


Kaikki tietysti tahtoo lomiltaan eri asioita, lapset on eri ikäisinä erilaisia matkustajia ja muutenkin niitä on harvoin kahta samanlaista. Muutamia asioita nostan kuitenkin:

Onko vieraassa paikassa nukkuminen vaikeaa? Ehkä sitten reissussa voisi olla vain yksi majapaikka ja tehdä sieltä päiväretkiä. Tai yrittää helpottaa nukkumiskokemusta ja toistaa iltarutiinit mahdollisimman samanlaisina.

Voi käydä niinkin, että rutiineja rakastava lapsi sopeutuukin muuttuviin olosuhteisiin, eikä hämmenny ollenkaan siitä, että sänky vaihtuu lähes joka yö. Nämä ei selviä kuin kokeilemalla. Lapset voivat yllättää ja olla reissussa täysin erilaisia kuin kotona.

Esimerkiksi mun poikani on aina ollut hyvä nukkumaan päiväunia. Dubaissa 5kk ikäinen poika yllätti nukkumalla vain noin 10-30 minuutin torkkuja koko 1,5 viikon reissun ajan. Mutta siitä selvittiin ja sen mukaan elettiin. Ja hyvin meni!



Me yritetään muistaa seuraavat:
  • Tarpeeksi aikaa, vain pari sovittua tekemistä per päivä
  • Tekeminen voi olla myös "ei tehdä mitään erikoista"
  • Suunnittelemme reissut suurin piirtein lasten normaalirytmin mukaan
  • Olemme lomalla!
  • Kuuntelemme kaikkien toiveita: esim. 1 aikuisten juttu ja 1 lasten juttu päivässä

Toiset pystyvät myös siihen, että päivän päätteeksi vanhemmat jäävät illallistamaan ravintolaan kun lapsi/lapset nukkuvat rattaissa. Meidän lapset eivät ole siihen oikein koskaan taipuneet eikä me vanhemmat enää siinä vaiheessa päivää jaksaneet. Olemme siis se perhe, joka valuu lasten iltapala-aikaan takaisin majapaikkaan ja lasten nukahdettua vanhemmat hengailee asunnon terassilla tai somessa. Mikä teille parhaiten toimiikaan - tehkää niin. Loma ei ole suorittamista.

Kaupunkilomalla pienten lasten kanssa - ja vinkit miten siitä selviää! // Lähinnä Kauempana


Matkan jälkeen


No hyvinhän se meni, ihana loma oli. Loman jälkeen on kiva käydä kaikki kuvat läpi ja kertoa matkakokemuksia läheisille. Huomaat, että myös ne matkan keljut kokemukset alkavat muuttua vain meheviksi matkatarinoiksi. Ja kun lapsesi kyselee, että milloin matkustetaan taas [tähän matkakohteesi nimi], tiedät tehneesi oikein raahatessasi lapsen maailmalle.

Milloin lähdetään uudelleen?

***

Mutta koska minulta ei irtoa kaiken kattavia vinkkejä jokaiseen matkustustilanteeseen, tulevat bloggaajakollegat tässä apuun. 

Näistä tarinoista varmasti löytyy kättä pitempää lapsiperhematkailuun:
Budjettimatkailua lasten kanssa // Lähtöselvitetty
Lapsiperheen matkakohteet TOP 10 // Lähtöselvitetty
Voiko pienten lasten kanssa matkustaa? // Elämää ja Matkoja
Lapsen kanssa ulkomaille - oletko tietoinen lapsen matkustusluvasta? // Viinilaakson viemää
Maailman ympäri lasten kanssa? Vinkit miksi ja miten. // Tarinoiden taival
Matkalla lasten kanssa - uuden vaiheen edessä // Ansku BCN
Aina on hyvä ikä matkustaa - matkalla nuorison kanssa // Täynnä tie on tarinoita

Ja nyt vaan hoen itselleni taas seuraavalle perhereissulle Romaniaan lähdettäessä: kaikki menee ihan hyvin - kaikki menee ihan hyvin - kaikki menee ihan hyvin...

Mites siellä? Oliko näistä iloa tai hyötyä? Anna jakoon myös omat kommenttisi ja vinkkisi!





Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017