tiistai 29. marraskuuta 2016

Hondurasin Isla Roatan - ei enää ikinä Mahogany Baylle

Tämä on kolmas osa Karibian risteilyn maakohteista kertovaa neljän sarjaa. Tänään vuorossa on Hondurasin saarella, Isla Roatanilla, sijaitseva Mahogany Bay. Linkit aiempiin kohteisiin Meksikoon ja Belizeen löytyvät tekstin lopusta.

Tiedettiin etukäteen, että kyseessä olisi varustamon yksityisranta eikä mitään aitoa olisi siis odotettavissa. Kaksi edellistä päiväretkeä oltiin ostettu jo kotimaassa mutta loput kaksi päivää jätettiin vapaiksi. Ja lopulta oltiinkin jo niistä kahdesta ekasta retkipäivästä niin poikki, että päätettiin pitää välissä hölläilypäivä. Kuvissa ranta näytti upealle ja ajatuksena vain olla pari tuntia rantaleikeissä.

Isla Roatanille pääsi laiturilta, joten saataisiin tulla ja mennä ihan oman aikataulun mukaan. Nukuttiin pitkään ja syötiin aamupala kaikessa rauhassa, katsellen Roatania laivan ravintolan ikkunoista. Jos maissa olisi kivaa, voitaisiin käydä vaikka laivalla lounaalla ja mennä takaisin! Hyvä suunnitelma siis.

Tässä vaiheessa ei vielä tilanne näyttänyt kovin pahalle
Edellisen risteilijän kohtalo
Mahogany Bay, Honduras
Welcome to Mahogany Beach
Saarelle oli aikaa melko vähän: saapuminen maihin oli 7:00 laivan aikaa ja takaisin laivalla piti olla jo 14:30. Hondurasissa kello on kaksi tuntia vähemmän joten todellakin saarella oltiin aikaisin aamulla. Meillähän ei toki kiire ollut ja lompsittiin maihin kun suurin osa oli jo rannalla.

Ensin saavuttiin valtavalle ostosaukiolle. Suuri alue oli ihan täynnä kauppoja, kaupustelijoita ja ylikalliita ravintoloita. Viidellä dollarilla pääsi tuolihissillä rannalle ja takaisin, vaikka matkaa oli alle puoli kilometriä. Oli tosi kuuma eikä meillä ollut Tyttärelle rattaita, niin törsättiin sitten muutama dollari ilmakyytiin. Vaikka nyt sitten maisemia katsellaksemme. Ei se mikään ihmeellinen elämys ollut ja suorastaan vähän hölmöltä tuntui. Tytär sentään tykkäsi!

Carnival Glory, Mahogany Bay, Honduras
Paistit menossa rannalle grillattavaksi.
Carnival Glory lapsen kanssa
Oma laivamme Carnival Glory
Ranta oli kauhea. Tai siis voisi se olla ihan kiva, jos väkeä olisi ollut rutkasti vähemmän. Mahogany Bay on jättimäisen Carnival Corporationin yksityisranta ja satamassa oli kaksi Carnivalin laivaa yhtä aikaa, joten ihmisiä oli suhteellisen pienellä alueella monta tuhatta! Alue oli rakennettu keskelle pöpelikköä ihan meidän junttien turistien iloksi. Lähellä ei ollut yhtään mitään muuta.

Ekaa (ja ainoaa) kertaa muuten tavattiin maissakin kiertävä laivan valokuvaaja, joka ikuistaa matkustajia ja hauskoja hetkiä. Kuvia voi tietenkin sitten ostaa isolla rahalla laivalta. Mutta ihan hauska niitä otoksia kustakin kohteesta oli käydä katsomassa laivan kuvamyynnissä. (Saattoipa olla, että pari kuvaa tuli viimeisenä risteilypäivänä ostettua...)

Mutta siis takaisin rannalle. Rantatuoleja oli todella paljon tyhjillään. En muista oliko ne hinnoiteltu kovin korkeaksi vai oliko kaikki ihmiset vaan siellä vedessä. Väkeä lillutteli siellä nimittäin niin paljon, etten voinut olla ajattelematta kuinka paljon vedessä oli kaikkia ihmiseritteitä… Hyihyihyi! Minkähänlainen tilanne olisi huippusesongin aikaan? Seuraavat kuvat kertokoon karun totuuden syksyltä 2014:

Mahogany Bay, Carnival Glory taustalla

Mahogany Bay, hiekkaranta ja aurinkotuolit

Mahogany Bayn ruuhkainen hiekkaranta

Käytiin vedessä pulahtamassa jotta saatiin otettua “pakolliset” uintikuvat risteilijän kanssa ja tehtiin rannalla Tyttären kanssa hiekkakakkuja. Rannalla oli muutama lasten leikkipaikka, joissa Tytär sai leikkiä melkolailla rauhassa. Rannalla oli lapsia tosi vähän. Ostettiin (kalliit) bisset ja yritettiin päästä nettiin - siinä onnistumatta. Sitten oli pakko todeta, että ehkä tämä ranta ei ole meidän juttu ensinkään ja hivuttauduttiin hiljalleen takaisin laivaan. 

Mies lähti laivalla urheilemaan. Tyttären nukkuessa päiväuniaan minä vetäydyin kokiksen kanssa parvekkeelle seuraamaan lähtöä. Sitä saikin odottaa, sillä laivaan tuli todella paljon myöhästyneitä! Me kaikki parvekkeilla roikkujat hoputettiin myöhästyneitä.

Joku tosin huuteli, että myöhästyneet saattoi tulla sisarlaiva Sunshinesta, sillä laivassa oli kai ongelmia ilmastoinnin kanssa. Viimeiset mattimyöhäiset tulivat laivaan vasta 15:20! 50 minuuttia myöhässä, 20 min laivan lähtöajan jälkeen. Laiva nytkähti vihdoin liikkeelle 15:25, eli lähes välittömästi viimeisten matkustajien jälkeen.

Lasten kanssa Karibialla Carnival Gloryllä
Tytär ei ollut kuvaustuulella
Mahogany Bay, Isla Roatan Honduras
Vähän syrjemmässä oli eläintarha
Laivaan nousu Mahogany Bay, Roatan, Honduras
Pientä iltapäivän ruuhkaa, kahdesta portista sisään. Jono meni nopeasti.
Niin, että jos Isla Roatan sattuu olemaan risteilykohteesi, niin suosittelen lämpimästi miettimään päivälle ohjelmaa. Vaikka osallistumaan jollekin retkelle tai jopa ottamaan taksin muutamaksi tunniksi ja käydä kiertoajelulla (jos turvallisuustilanne sallii). Ihan mitä vain muuta. Tai sitten hyväksyä se, että Mahogany Bay ei ole mikään elämys. Ainakaan kovin miellyttävä. Tämän maakohteen voisi skipata vaikka kokonaan ja kokeilla miltä tuntuu oleilla lähes tyhjällä risteilijällä ja nauttia superhalvoista Spa-hoidoista ja muista alennuksista.

Tripadvisor: Isla Roatanin päiväretket
Carnivalin Isla Roatanin päiväretket
Cruisecriticin suositukset Isla Roataniin

Se täytyy tässä kuitenkin rehellisyyden nimissä sanoa, että hauska päivä meillä kaikesta huolimatta oli. Ne muutamat tunnit, mitä maissa vietettiin, meillä oli oikein rentoa ja mukavaa. Mutta edellispäivän Belizen unelmasaaren jälkeen Mahogany Bay oli todella iso pettymys. Vähienkin odotusten jälkeen. Tämäkin tietenkin oli täysin oma vika, sillä kuten alussa sanoin: kotiläksyt jäi tekemättä.

Turvallisuus Hondurasissa


Pitkälle yksityirannoilta ei olisi tehnyt mieli lähteäkään, kun oltiin luettu Ulkoministeriön matkustustiedote Hondurasista. Se kertoi karut faktat maan turvallisuudesta (mukaanlukien Isla Roatan), niin ei huvittanut lähteä seikkailemaan pienen lapsen kanssa. Fun Timesissa eli laivan ohjelmalehdykässä varoiteltiin Isla Roatanin vaarallisuudesta ja että alueella on ollut paljon aseellisia ryöstöjä ja katurikoksia turistejakin kohtaan. Viiden mailin päässä Mahogany Baystä oli näitä vaaralliseksi luokiteltuja alueita

Joten mitäs sanot? Laitetaanko yks Mahogany Bay pakettiin?

Isla Roatanilla lasten kanssa
Tässä infoläpyskässä sentään kerrotaan aikaerosta. Belizessä se uupui, siksi sekaannukset.

Lue lisää Karibian risteilystä Lähinnä Kauempana -arkistosta:

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017