sunnuntai 16. lokakuuta 2016

Kruunuvuorenrannan hylätyt huvilat - kun ne vielä olivat

Luin Toisiin maisemiin -blogin jutun  "joku päivä käydään tuolla" ja mietin omia paikkoja, missä on aina pitänyt käydä. Aikanaan sellainen paikka oli Helsingin Kruunuvuorenrannan hylätyt huvilat, joka on varmasti ollut monen pitäisi käydä -listalla. Ja jossa me ehdittiinkin käymään, sen yhden ainokaisen kerran - yli kolme vuotta sitten. Ja onneksi niin! Sillä järkytyksekseni luin juuri Rimma + Lauran matkablogista, että nyt alueen huviloita sitten purettiin.

Aikanaan lähdettiin Kruununvuorenrantaan Nopsa Travelsin innoittamana. Sivuilla on opastettu reitti, merkittävimmät kartanot ja alueen historiaa. Tässä lyhyt lainaus:


"1800-luvun lopulla Helsingin ympäristöön syntyi monia huvila-alueita. Säätyläiset löysivät Kruunuvuoreenkin. Monet huviloiden omistajista olivat Helsingissä asuvia saksalaisia. Toisen maailmansodan jälkeen huvilat päätyivät rauhansopimuksen mukaan Neuvostoliiton haltuun. Kruunuvuoresta tuli Suomen Kommunistisen Puolueen jäsenten ja heidän perheidensä kesänviettopaikka. 1950-luvulla alueen osti liikemies Aarne Aarnio, joka olisi halunnut rakennuttaa Kruunuvuoreen uuden asuinalueen. Hanke ei koskaan toteutunut ja huvilat jäivät rappeutumaan. Osan rakennuksista Aarnio vuokrasi kesäasunnoiksi yritystensä työntekijöille." - Nopsa Travels

Ohessa kuvia alueelta elokuussa 2013, vain noin vuosi sen jälkeen kun viimeiset asukkaat lähtivät Villa Hällebon kartanosta. Meillä oli mukana kantorepussa silloin 9kk ikäinen Tytär. Kruunuvuoren huviloille meni niin pieni metsäpolku, ettei rattailla olisi mitenkään päässyt perille asti. Seikkailtiin alueella ja monessa talossa piipahdettiin hieman sisäpuolellakin.

Koska mulla oli vauva repussa, en uskaltanut kovin pitkälle sisälle, etten kompastu hiireen eikä talo romahda päälle. Nimittäin monet taloista oli jo niin lahonneita, että olivat osin romahtaneet. Seinissä ja ovissa oli tägejä kauttaaltaan, jälkiä asunnottomien majailusta, suuria hämähäkinseittejä ja rantakallioilla vanhoja nuotiopaikkoja.

Todella vaikuttava paikka. Rähjäisyydestä huolimatta pystyin silti kuvittelemaan, millainen alue on voinut ollut loistokaudellaan. Nyt kaikki oli pysähtynyt ja kuolemassa paikalleen.

Täytyy vielä käydä katsomassa paikkaa nyt, kun huviloita on purettu pois. On sääli, että tämä osa Helsingin historiaa lähtee purkutraktoreiden mukana. Eihän huviloita olisi voinut jättää paikalleenkaan lahoamaan, mutta mitä olisi voitu tehdä, ettei näin olisi alun alkaenkaan päässyt käymään? Olisiko yhtään huvilaa ollut pelastettavissa? Millainen alue olisikaan, jos huviloissa olisi edelleenkin elämää?

Ilokseni luin Rimma + Laura -blogista, että voimassaolevan kaavan mukaan alue saatetaan jättää virkistysalueeksi eikä siten täytettäisi kerrostaloilla. Toivottavasti alueen historiaa saadaan kuitenkin säilymään, edes jollain tavalla.

Kerkesitkö sinä käydä hylätyillä huviloilla? Onko tarinoita ajasta, kun siellä oli vielä elämää?Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017