lauantai 19. marraskuuta 2016

Cozumelista Tulumin raunioille yhdessä päivässä

Tämä on ensimmäinen osa Karibian risteilyn neliosaisesta sarjasta, jossa käyn läpi risteilyyn kuuluneet maakohteet ja mitä siellä teimme. Risteily toteutettiin syksyllä 2014 omalla perheellä eli kahden aikuisen ja yhden alle kaksivuotiaan lapsen kanssa. Asuimme viikon Carnival Glory laivalla ja reittimme oli läntinen Karibia. Siihen reittiin kuului nämä päivävierailut: Cozumel/Meksiko, Belize City/Belize, Isla Roatan/Honduras ja Grand Cayman/Caymansaaret (UK). Tämä osa kertoo ensimmäisestä maapäivästä Meksikossa.

Karibian risteilyn laivaelämää // Lähinnä Kauempana arkistosta

ranta värikästä meksikoa
Cozumel oli erityisesti Tyttären mieleen
Ennen risteilyä pohdittiin, mitä missäkin kohteessa tekisimme. Meksiko oli meistä molemmista mielenkiintoinen, joten sitä mietittiin erityisellä hartaudella. Lähistölle oli myös ihan mielettömän iso tarjonta retkiä, joten valinta oli vaikea. Ajateltiin kuitenkin, että koska tämä oli molempien ensikosketus Meksikoon, haluttaisiin nähdä Maya-inkojen temppeliraunioita.

Cozumel on siis saari parinkymmenen kilometrin päässä Meksikon mantereesta, Playa del Carmenin edustalla. Tulum taasen noin 60 kilometrin päässä Playa del Carmenista. Cozumel oli onneksi sellainen satama, jossa risteilijä pääsi suoraan laiturille. Ei tarvinnut säätää yhteyslauttojen kanssa.

Maissa eletään aina Miamin aikaa, oli paikallinen aika mikä hyvänsä. Laiva oli Cozumelissa 8 - 16:30 joten vähän jännitettiin, miten ehdittäisiin käydä mantereella. Otettiin siitä syystä jo ennakkoon Carnivalin järjestämä retki. Se oli tosi kallis (nyt en muista tarkkaa hintaa, mutta olisko ollut jopa lähempänä 100 dollaria per aikuinen, Tytär ilmainen), mutta ei siis uskallettu riskeerata, jos sählätessämme ei ehdittäisikään takaisin laivaan. Varustamolta ostettuna saa takuun, että retkeilijä odotetaan kyytiin, vaikka jotain odottamatonta tapahtuisi. (Hintavertailuksi yksi päiväretkiesimerkki vaikkapa tässä)

Tilattiin huonepalvelusta herkullinen varhaisaamiainen suoraan hyttiin, sillä lähtö oli heti klo 8, kun laivan ovet aukeni. Meille pidettiin nopea briiffi ennen sitä, missä moneen otteeseen vannotettiin, että ei sitten hedelmiä maihin. Joojoojoo, ei niitä reppuja kukaan tutki.

risteilijä laiva matkarattaat
Cozumelin laiturissa
lapsi ranta kohde paratiisi
Cozumelin värikkyyttä
ranta biitsi lapsi
Playa del Carmenin hiekkarantaa aamuvarhaisella
Kun astuttiin ulos laivasta, tuli jo laiturilla hedelmäkoirat vastaan ja "hyökkäsivät" mieheni repun kimppuun. "Anteeksi, anteeksi, ei tiedetty ettei hedelmiä saa tuoda maihin. We are from Sweden." No ei sanottu, että ollaan Ruotsista, mutta pahoiteltiin tietenkin ja erittäin noloina luovutettiin banaanit. 

Lauttamatka kesti vain 45 minuuttia ja meri oli tyyni, mutta silti kerkesi Tyttäremme tulla merisairaaksi. Onneksi vasta ihan viime metreillä ennen Playa del Carmenin satamaa, joten vähällä selvittiin. Reissailussa on joskus vähän tämmöistä lasten kanssa.

Käveltiin Playa del Carmenin läpi bussille, josta oli vielä tunnin köröttely hyvää tietä Tulumiin. Jännitti, miten Tyttären matkapahoinvoinnin kävisi. Meille jaettiin bussissa pientä naposteltavaa ja päästiin ihan eteen istumaan. Otettiin oksupusseja käden ulottuville mutta niitä ei onneksi tarvittu. Ei muuten tullut yllätyksenä, että matkaan sisältyi myös käynti krääsäkaupoilla.

Tulumista Playa del Carmeniin autolla
Jotain hässäkkää, ratsia varmaan
Meksikolainen hattu päähine
Tämä päähine jäi kauppaan miljoonan muun tavaran kaveriksi
Meksikolainen leguaani
Iguaani! Ja näitä ystäviä riitti ihasteltavaksi mielin määrin.
Tulumissa oli kuuma. Siis todella kuuma. Aiemmin ollaan oltu yhtä kuumassa paikassa Balin Uluwatussa. Tyttären kutrit olivat aivan kikkaralla kosteudesta ja meillä hiki valui selkärankaa pitkin. Tulumissa oli vielä jonkin verran käveltävää raunioille mutta yritimme valita aina varjoisamman puolen kadusta. Tie oli lähestulkoon viidakon reunustamaa ja matkan varrella nähtiinkin niin hirveästi iguaaneja ja muita meille eksoottisia lajeja, että oltiin perillä ennen kuin huomattiinkaan.

Raunioille päästyämme oppaamme kertoi, että paikalla oli todella vähän turisteja. Tosin oli low season muutenkin, mutta poikkeuksellisen vähän vierailijoita silti. Alue on vielä sen verran laaja, että isokin turistimäärä olisi varmasti mahtunut väljästi. Opas oli todella miellyttävä ja sama tyyppi tuli siis meidän mukana Playa del Carmenista asti.

Tulumin Maya-kaupunki on rakennettu joskus 1200-1400 -luvuilla. Osa rakennuksista jo hyvin rapistuneita, luonnollisesti. Iguaanit majailivat kivirakennelmissa, molempia oli valtavasti! Varjopaikkoja ei juurikaan ollut.

Meidän lähes 2-vuotiaamme ei oikein kivikasoista innostunut, joten hän oli kuumuudesta ja tylsyydestä "vähän" levoton. Siksi oppaan selostama Maya-raunioiden perimmäinen merkitys jäi vähän hämäräksi. Saan varmaan ruoskintaa kun sanon, ettei ne rauniot muutenkaan nyt niiiiiiiiin hirveästi vaikuttaneet. Siis olihan ne merkittäviä ja vanhoja, mutta siinä kuumuudessa lapsen kanssa hötkyillessä perimmäinen tunne oli vaan, että tulipahan nähtyä. Hikeä valuen. Auringonpistosta peläten.

Minä kävin pulahtamassa kuuluisalla uimarannalla, mies ja Tytär jäivät vilkuttelemaan rannalle. Uijia oli paljon muitakin, joten ihan itsekseen ei tarvinnut aalloissa kahlata. Ranta löytyy heti El Castillon takaa ja on ainakin kaunis, jos nyt ei mikään unelmaranta muuten.

Lue lisää Tulumin Maya-raunioista: Tulum ruins
Meksikossa Inka rauniot
Kuumuus verotti pienintä matkustajaa
muinainen kaupunki kivikasa
Ylhäällä keskellä El Castillo
Iguaani leguaani raunioilla
Iguaanit raunioilla

rauniot ranta hiekkaranta
Suoraan raunioiden takana on meri
Tulumin keskusta tolppaesitys
Tulumin kaupungissa oli joku tolppahomma
Raunioiden jälkeen hengailtiin jonkin aikaa Tulumin keskustassa, kun Tytär veti rattaissa sikeitä. Jääkylmä Corona ei ole monestikaan maistunut yhtä hyvälle, kuin silloin! Syötiin, hehe, meksikolaisessa ravintolassa ja katseltiin jotain tolppaesitystä. Osaako joku sanoa, mitä tuossa kuvassa tapahtuu?

Loppujen lopuksi aikaa jäi tosi paljon sekä Tulumiin, että Cozumeliin. Oltaisiin ihan hyvin ehditty vaikka olisimme ottaneet matkan joltain paikalliselta yritykseltä. Tokihan kaikki oli nyt järjestetty valmiiksi ja saimme vedet ja snacksit matkan järjestäjiltä. Mutta maksettiinkin retkestä aika suolainen hinta siihen nähden, että sen olisi varmasti saanut hirveän paljon halvemmalla muualta tai itse järjestämällä. Tulumissa oli paljon kauppoja, josta sai ostettua vedet ja syötävät tai käydä ravintolassa. Eli kannattaa vertailla tarkkaan eri vaihtoehtoja, jos haluat käydä Cozumelista käsin Tulumissa!

Vinkkiviitonen: ota uikkarit, aurinkosuoja, aurinkorasvaa, vettä ja naposteltavia mukaan. 

Tulum ranta biitsi hiekkaranta

Tulum uinti ranta vesi meri

millainen uimaranta Tulumissa

Upea hiekkaranta Tulumissa

Auto tie moottoritie liikenne

Varsinkin Cozumel mutta myös Playa del Carmen vaikuttivat lyhyiden visiittien perusteella kivoilta paikoilta. Ainakin värikkääseen Cozumeliin tekisi mieli joskus palata, sielläkin on jotain Maya-raunioita. Ehkä meillekin olisi ihan hyvin riittänyt ne, mutta tällä kertaa haluttiin päästä juuri Tulumiin.

Kotimatkalla meidät yllätti rankkasade, joka kesti tasan bussimatkan verran. Playa del Carmen lainehti vedestä, kun varpaat märkinä käveltiin satamaan. Kuumuus helpotti heti, onneksi ropsautti!

Meksiko kuitenkin teki lähtemättömän vaikutuksen ja sinne haluaisin vielä palata. Ja nyt saa antaa suosituksia, minne Meksikossa kannattaa ja pitää mennä? Jos on Cozumelin käyneitä, niin viihtyisikö siellä pitempäänkin? Ja jos olet käynyt Tulumissa, niin tykkäsitkö?

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017