lauantai 6. toukokuuta 2017

Herkuttelua Karibian risteilyllä - millaista oli ruokailla MSC Divinalla?

No ainahan se on mielessä... syöminen!

Tämä postaus on jatkoa aikaisemmalle arvioinnille: Karibian risteily MSC Divinalla. Siellä vähän kerroinkin jo, että ruoka oli pääsääntöisesti hyvää, mutta moitittavaakin oli. Tässä syväanalyysimme ravinnollisista nautinnoista.

***

Kun saavuimme laivaan ja pääsimme tervetuliaisbrunssille, oli se aika huikea tunne. Brunssille oli koottu varmasti parhaimmat ainekset ja tarjottavat, mitä laivalla on yhteensä saatavilla.

Se on toisaalta tosi ihanaa, mutta on hyvä tietää, ettei jokainen ateria ole ihan niin juhlallinen. Perus buffetlounaalla ei tarjoilla esimerkiksi ilmakuivattua kinkkua. Mutta sillä herkuttelulla on ilo aloittaa risteily. Tästä ateriasta ei ole yhden yhtä kuvaa - sillä kuten varmasti arvaatte, uppouduimme täysin ruokailoihin. Ja kakaroiden kanssa oli hemmetinmoinen säätäminen.

Esittelen nyt lähinnä laivan hintaan kuuluvat ruokailut, sillä yhtään teemaravintolaa ei testattu. Me oltiin sen verran tyytyväisiä buffetin ja pääruokasalin (main dining room = MDR) tarjontaan, ettei nähty tarpeelliseksi käyttää enempää rahaa muuhun ruokailuun. Ehkä tässä on markkinarakoa niille, jotka haluavat vielä pykälän verran (oletettavasti) parempaa ruokaa ja rauhallisemman ruokailuhetken.

Ruokailu on tietysti aina hyvin henkilökohtainen asia. Meillä ei ole mitään erityistä ruokavaliota eikä onneksi kukaan kärsi mistään ruoka-aineallergiasta tai -yliherkkyydestä. Emme myöskään ole ruokahifistelijöitä, meidän makunystyrämme eivät ole erityisen hienostuneet. Ruoan kuitenkin pitää maistua suussa hyvälle ja nälän pitää lähteä. Näistä lähtökohdista meitä on usein helppo miellyttää.

msc divina karibian risteilyn ruokailu

msc divina karibian risteilyn ruokailut

msc divina karibian risteilyn ruokailut


BUFFETRUOKAILU - Calumet ja ManilouDivinalla on 14. kannella valtava buffetalue, jossa on periaatteessa kaksi ravintolaa: Caloumet ja Manilou. Calumet on the pääruokapaikka ja Manilou ihan laivan perällä, hieman piilossa. Usein sinne kannattikin suunnistaa, sillä sieltä saattoi saada aika hyvän merinäköalapaikan.

Ruokaa oli tarjolla 20 tuntia vuorokaudesta. Toki myöhään pikkutunneilla ja aamuvarhaisella oli tarjolla suppeahko valikoima leipäsiä, hedelmää ja jotain pientä.

Aamupala

Todella runsas valikoima, tarjolla ihan mitä vain keksit aamiaiseksi haluta. Oli englantilaista ja amerikkalaista aamupalaa, oli aasialaista ja mannermaista aamupalaa... Mun suosikeiksi osoittautui niinkin järkyttävät jutut kuin köyhät ritarit ja aamupalahampurilainen! Ne vaan oli niin järisyttävän herkullisia, etten voinut vastustaa kiusausta. Kolesteroli kiittää. 

Tarjolla olisi ollut myös legendaarinen aamiaispizza, mutta sitä en koskaan tullut maistaneeksi. Croissantit olivat poikkeuksetta kuohkeita ja tuoreita, ruisleipääkin löytyi huttuleivän lisäksi. Yleensä tykkään paahtaa leipää, mutten koskaan jaksanut jonottaa yhdelle ainoalle leivänpaahtimelle.

Varmaa kuitenkin on, että nälkä lähtee aamiaisbuffetin eväillä!

Meripäivinä aamun ensimmäisen aterian nauttiminen oli mukavaa, mutta maapäivinä koko buffet oli järkyttävä kaaos. Tyhjää pöytää - tai ylipäänsä istumapaikkoja neljälle - ei meinannut löytää ja ruokaa oli hankala saada täpötäydestä ravintolasta. Liikkuminen oli tukalaa ja kaikkia v*tutti.

Early Riser Breakfast 6am - 7am
Full Breakfast 7am - 12noon

Vinkki:
 maapäivinä kannattaa mennä ravintolaan (MDR) aamupalalle tai tilata aamiainen huonepalvelusta! Tai hyvin-hyvin aikaisin syömään taikka sitten kun suurin osa on jo menossa maihin. Muuten menee järki.


msc divina karibian risteilyn buffetruokailu

Lounas (meripäivinä) 

Juuri kun mietit, ettei vatsasi vaju koskaan, on lounasbuffetin vuoro. Jostain syystä lounas oli mielestäni aina monipuolisempi ja kivempi, kuin päivällinen. Ehkä siltä ei odottanut niin paljon?

Lounaalla oli mielestäni aina myös vähiten porukkaa. En muista yhtään lounasbuffettia, jolloin olisi ollut vaikeuksia löytää vapaa pöytä tai olisi pitänyt jonottaa ruokaa. Aikuisporukat eivät välttämättä tukevan aamupalan jälkeen lounaalla käyneetkään, vaan hakivat vain jotain pientä altaalle.

Lasten takia ruokailurytmistä yritettiin yleensä pitää kiinni, vaikka ipanatkin vetivät ajoittain aikamoisia lautasellisia. Joten ei ihme, että välillä heillä oli "en syö mitään" hetkensä. Jotta oli lupa herkutella, piti kuitenkin syödä myös oikeaa ruokaa.

Tai no, laivalla se oikeakin ruoka oli välillä herkkua. Eihän me kotona yleensä syödä upporasvapaistettuja ranskalaisia tai hampurilaisia, mitä laivalla oli lähes aina tarjolla. Ja voi luoja, MSC Divinan juustohampurilainen oli ehkä paras hamppari, mitä olen koskaan syönyt. Se pihvi oli niiiiiiiin maukasta! En onneksi laskenut, montako hampurilaista risteilyn aikana söin. MONTA.

Mutta myös salaatteja oli hyvin tarjolla, sekä valmiita annoksia että itse koottavia. Ja aina tuoreita hedelmiä. Mehukkaat ananakset ja melonit olivat suussasulavia!

Joka tapauksessa mielestäni buffetlounailla oli paras fiilis ja paras valikoima.

Buffet Lunch 12noon - 3pm

msc divina karibian risteilyn terveellinen ruoka

Päivällinen

Oli hyvä ja monipuolinen... mutta. Kun on koko päivän syönyt, ei nälkä ehkä ole se kaikista suurin. Selvästi oletettiin, että suurin osa laivan matkustajista illallistaisivat pääruokasalissa ja sen huomasi myös buffetissa. Ruokaa oli kyllä hyvin tarjolla, mutta en muista yhtään päivällistä, että olisin ollut kovin innoissani tarjoiluista.

Joka ilta oli erilaista lihaa tai kalaa carving stationilla ja myös etnistä vaihtoehtoa tai italialaista ruokaa. Nyt jälkikäteen mietittynä, en oikein edes osaa sanoa, mikä siinä sitten oli mielestäni niin keskinkertaista. Ruoat oli hyviä, mutta ehkä sitä vaan ei ollut tarpeeksi nälkä?

Lapsiperheellinen voisi toivoa päivällisen alkavan vaikka jo klo viisi, sillä meripäivinä olisi ollut joskus tarve päivälliselle jo ennen kuutta. No, pikkuvikoja. Ruokaa kumminkin oli tarjolla, vaikkakin vain hamppareita ja snacksejä ennen päivällistä.

Dinner Buffet meripäivinä 6pm - 9:30pm
Dinner Buffet maapäivinä 5:30pm - 9:30pm

msc divina karibian risteilyn terveellinen ruoka

Muut buffetruoat

Pizza 12noon - 1am 
Burgers, Hot Dogs & Sandwiches 12noon - 9:30pm
Afternoon Snacks 3pm - 5pm
Evening Snacks 9:30pm - 2:00am

Eli ruokaa kyllä löytyy. Ja jos sattuu, että aamuyöllä kahden ja kuuden välillä nälkä iskee, aina on huonepalvelu... mutta salli mun vannoa, että nälkä ei iske!

Burgerit oli huippuluokkaa. Ranskalaisia oli monen sorttisia perusranuista espanjalaisiin patatas-tyyppisiin pottuihin. Pizzan sanotaan olevan parasta, mitä Karibianmereltä saa - enkä ihmettele. Se oli t-o-s-i hyvää!

Jälkkärit

Oh my dear lord. Jokaisen aterian jälkeen oli aina jälkiruokia tarjolla. Vaihtelua ei niin hirveästi ollut, että niitä jälkkäreitä olisi jaksanut ihan mielin määrin joka päivä syödä. Paitsi muutamia kirpsakoita hyydykkeitä, mitkä oli niin herkullisia, että olisin voinut elää niillä. Ja Key Lime Pie. Mutta esimerkiksi yhtään donitsia en syönyt koko reissulla.

Ruokajuomat

Buffetissa oli tarjolla 24h kahvia, teetä ja vettä. Ruokailujen yhteydessä oli mehuja ja jääteetä. Buffetin yhteydessä on baari, mistä voi ostaa limpparia, pullovesiä ja alkoholituotteita.
msc divina buffetruokailu karibian risteilyllä
Tuossa alavasemmalla niitä on, mun aamiaissuosikkeja. Köyhät ritarit ja aamupalahampparit!


msc divina karibian risteilyn terveellinen ruoka, hedelmät

PÄÄRUOKASALI 

(Main Dining Room, MDR)


Pääruokasaleja on kaksi: Villa Rossa ja The Black Grab. Meidän illallispaikka oli Villa Rossa, mutta kävimme muilla aterioilla The Black Grabissa. Molemmat erittäin kauniita ja viihtyisiä ravintoloita.

Villa Rossa

Me oltiin jo ennen risteilyä valittu aikaisempi kattaus, jonka Fantastica-hyttiluokassa saa siis valita itse. Ensimmäinen kattaus oli klo 18 kun taas myöhäisempi kattaus oli klo 20:30.

Pöytä on siis aina se sama. Meitä oli kaksi perhettä mukana, joten saimme olla varmoja siitä, että ruokaseura on mukavaa.

Haluttiin ekalla kerralla alkudrinkit, mutta tarjolla oli vain viinejä. Tarjoilija tarjoutui hakemaan yläkerran baarista meille drinkit, josta olimme iloisia. Mietimme, olisiko tästä kuulunut tipata erikseen? Ehkä ei. En tiedä. Seuraavalla kerralla ymmärrettiin napata matkan varrelta drinkit mukaan.

Missä ei onnistuttu: palvelu oli illallisella molemmalla kerralla hidasta, joskin muuten ystävällistä. Vieressä istui toinen aasialainen lapsiperheseurue, joka jostain syystä sai huomattavasti aiemmin ruoat ja palvelun, kuin me. Koska meillä oli kaksi alle kaksivuotiasta, oli välillä tunnelma hieman kireänä kun ruokia sai odottaa ja odottaa. Kaksi tuntia on pitkä aika lapsille istua paikallaan!

Sekä aikuisten ruokalistat että lasten ruokalistat olivat hyviä. Aikuisten menu oli hieman suppea, mutta minusta täysin riittävä tämäntyyppiselle illalliselle. Ja juuri siksi ruokien olisi pitänyt tulla joutuisammin.

Selkeästi tarjoilijalla oli liian haastavia pöytiä liian paljon ja hän aina muisti pyytää anteeksi hidasta palvelua. Se vaan oli meille ruokailijoille jokseenkin raskasta viihdyttää levottomia lapsia. Varsinkin kun ekan illallisen jälkeen ei enää saatu syöttötuoleja vaan pienimpienkin lasten piti istua aikuisten tuoleilla.

Mun ruoat oli joka kerta hyviä, mutta seurueessa oli myös huonohkoja ruokakokemuksia. Jostain syystä mä muuten tilasin melkein aina terveellisempiä ruokia. Ehkä muodollisemmassa ravintolassa on helpompi tilata hienostuneempi salaattiannos kuin kolme alkupala-annosta ja kaksi pääruokaa..?

msc divina karibian risteilyn ruokailut pääruokasalissa, mdr

msc divina karibian risteilyn terveellinen ruoka, salaattia pääruokasalissa

The Black Grab

The Black Grabissa käytiin kerran aamupalalla ja kerran lounaalla. Molemmat olivat oikein onnistuneita kokemuksia! Listat eivät olleet mitenkään erityisen laajoja, mutta syötävää löytyi helposti koko perheelle. Molemmilla kerroilla sekä vapaa pöytä että syöttötuoli löytyi helposti, odottamatta. Ehkä ravintolan rauhallinen ilmapiiri rauhoitti vähän vanhempiakin lapsiakin?

Varsinkin aamupalaa oli helppo odottaa, kun tarjoilija toi heti pöytään ohjattuaan leipätarjottimen. Lapset tietenkin nappasivat kaikista tarjottavista ne eniten sokeria sisältävät croissantit ja muffinsit. No mutta, what the hell. Pääasia että ovat hiljaa tyytyväisiä.

Täällä söin koko reissun parhaimman aamupalan. Siitä on mm tämän postauksen ensimmäinen kuva. Graavilohi ja tuorejuustobagel = aaah!

Huom! Lounasta on tarjolla pääruokasalissa vain meripäivinä

msc divina karibian risteily, lapset ravintolassa aamupalalla
msc divina karibian risteilyllä, mdr aamupalalla
msc divina karibian risteilyllä, lasten ruokailu
msc divina karibian risteily mdr pääruokasali


HUONEPALVELU


Testattiin huonepalvelua vain kerran.  Fantastica-hyttiluokkaan kuului ilmainen aamupala huonepalvelusta. Koska ensimmäisenä maapäivänä aamupalabuffetti oli aivan katastrofaalisen tukossa, piti keksiä buffetaamupalalle vaihtoehto. Tilattiin kokeiluksi ilmainen aamupala huonepalvelusta. Valikoima oli suppea ja ei siellä omassa hytissä ole kovin kiva syödä. Mies kävi hakemassa hieman täydennystä huonepalvelun aamupalaan, joten saatiin kyllä kaikille mahat täyteen.

Lapset murusteli ympäriinsä ja ruokavaihtoehdot olivat tyyliin pullaa ja jugurttia. Ei jatkoon. Ennemmin suosittelen ravintolan aamupalaa.

Muuten huonepalvelun lista oli melko suppea ja hinnat kohtuulliset. Meillä oli niin lyhyt matka buffettiin, ettei tarvinnut kertaakaan edes pohtia huonepalvelusta tilaamista.

Room Service Breakfast 7am - 10am
Room Service 24h


MUUT RAVINTOLAT

Sports Bar

Sporttibaarin ruoka kuului risteilyn hintaan. Se tarjosi jenkkityyppistä ruokaa, ilmeisesti samoja hampurilaisia mitä buffetissakin. Ei ehditty testaamaan.

Italialainen Gelato

Allasalueella ja yhdessä kahvilassa oli myynnissä ihanaa, italialaista jäätelöä. Se ei valitettavasti kuulunut hintaan, vaan pienestä maksusta sitä sai ostaa. Jätskiannokset olivat 2-6 dollaria plus tippi 15%.

Muut lisämaksulliset ravintolat

Eatily Steakhouse, Ristorante Italia, Pizza Eatily ja Galaxy Disco-restaurant. Ei kokemuksia näistä.

JUOMAPAKETIT, KAHVILAT JA BAARIT


Nykyisin moneen risteilyyn saa kaupan päälle myös all inclusive -juomapaketin. Kilpailu on kovaa ja kosiskelu matkustajista valtavaa. Meille ei tämmöistä iloa suotu, joten jouduttiin miettimään juomapuoli etukäteen.

Toisin kuin (ainakin aiemmin) Carnivalilla, Divinalle ei saanut tuoda yhtään omia juomia. Carnivalilla ei omien tuotujen lisäksi muita limppareita kaivattukaan.

Päädyttiin ottamaan etukäteen 18 drinkin kuponkivihko (81 dollaria), joka jaettiin kolmeen pekkaan. Nuo 6 drinkkikuponkia per tyyppi riittivät meille aivan hyvin! Vatsa oli ruoasta sen verran täynnä, ettei olutta tehnyt mieli juoda kuin maissa, eikä pienet lapset osanneet vaatia limpparia.

Kuponkivihko olikin meille juuri passeli, sillä yhden kupongin hinnaksi jäi 4,5 dollaria ja maksoimme niillä 7-8 dollarin drinkkejä. Kupongeilla maksettaessa ei tarvinnut maksaa enää tippiä.

Me jäimme aivan koukkuun Miami Vice -cocktaileihin. Niissä on puolet mansikkamargaritaa ja puolet piña coladaa. Syntisen hyvää! Paitsi välillä baarissa lorauttelivat drinkkeihin liikaa rommia.

msc divina menu ruokalista juomalista karibian risteilyllä

En ole mikään kahvihifistelijä(kään) joten kahviloiden erikoiskahvitkin jäi testaamatta. Ehkä, jos olisi ollut se all-inclusive -juomapaketti, olisi voinut maistella eri kahveja, jätskejä tai smoothieita. Mutta en minä niitä jäänyt mitenkään kaipaamaan. Päinvastoin. 

Baareissa käytiin vain sen verran, että tilattiin cocktailit ennen illallista tai illan esitystä.

Myös Divina Barista (gluteeniton) ja Caffé Italiasta olisi saanut Croissant-aamupalaa. Ei testattu, joten ei tiedetä millainen vaihtoehto se olisi ollut buffetaamiaiselle ja ravintolan aamupalalle.

msc divina karibian risteily / cocktailit, drinkit

msc divina karibian risteily, drinkkilista, juomalista


ÄRSYTTÄÄ!

1) Syöttötuoleja oli aivan törkeän vähän niin buffetissa, kuin ravintoloissakin. Muuten ei niin kismittäisi, mutta tämä MSC kosiskelee kovasti lapsiperheitä risteilemään, niin olisi sitten myös lapsimatkustajat otettu paremmin huomioon.

Lapsille oli kyllä buffetissa oma linjasto, mutta ei esimerkiksi pienempiä aterimia. Onneksi 1,5-vuotias Tappi-poikamme yletti juuri ja juuri aikuisen tuoliltaan lapioimaan isolla haarukallaan ruokaa suuhunsa. Sotkukin oli sen näköinen.

Joten lapsimatkustajille olisi ollut iso etu isommasta määrästä syöttötuoleja tai edes korokkeita. Myös lasten aterimet ja ehkä jopa nokkamukit olisi olleet merkittävä helpotus lapsiperheen ruokailuihin.

2) MDR:ssä jouduimme odottamaan päivällistä liian pitkään ja ruoka oli epätasalaatuista. Aamupalalla ja lounaalla palvelu oli nopeampaa ja ruoka moitteetonta, mutta ystäväperhe koki näilläkin kerroilla palvelun hitautta.

3) Aamupalabuffet oli aivan kauhea kokemus maapäivinä, mutta onneksi oli vaihtoehtoja.

4) Lasten ruokalinjastossa voisi olla muutakin, kuin niitä ihan pahimpia herkkuja. Hyvä idea noin muuten. Mitäs, jos sen yhteyteen lisäisi myös lasten astiastoa ja -aterimia?

5) Aqua Parkin ilmainen pehmiskone oli usein rikki tai vohvelit olivat loppu. Ja se oli auki vain 4 + 4 tuntia päivässä, oli tosi ärsyttävää odottaa milloin se taas aukeaisi. Carnival Gloryllä pehmiskone oli aina matkustajien käytettävissä.

6) Linjastot suljettiin todella nopeasti, kun ruokailijoiden määrä väheni. Oli tosi ärsyttävää, kun useamman kerran lappu tuli luukulle juuri, kun tulit ottamaan (kröhöm, lisää) ruokaa.

7) Terveellisiä vaihtoehtoja oli, mutta vaihtelua oli niissä tosi vähän.

Eli siis loppujen lopuksi aika pientä valitettavaa. Pääosin olimme hyvin tyytyväisiä MSC Divinan juoma- ja ruokapuoleen.

msc divina karibian risteily, lapset buffetissa syömässä

msc divina karibian risteily, lasten linjasto

msc divina karibian risteily, lasten kanssa ravintolassa

Vaan onhan se ruoalla mässäileminen näin jälkikäteen ajatellen aika kamalaa. Me saatettiin useinkin hakea vielä jotain pientä naposteltavaa huoneeseen lasten nukahdettua. Ihan kuin ei oltaisi saatu mahoja täyteen päivän aikana! Syömisen jälkeen vain astiat oven ulkopuolelle, pois silmistä. Oli se vaan niin kiva vielä istua iltaa omalla parvekkeella ja vähän hakea jotain pientä.

Reissussa lapsetkin söi normaalia enemmän herkkuja ja kaikkea ihanaa, mitä ei kotiarjessa lähes koskaan saa. Ajoittain podin siitä hieman huonoa omaatuntoa, mutta höps. Lomalla ne lapsetkin on! Kunhan pääsääntöisesti oikeakin ruoka maistuu, on tilaa höpsöille herkuillekin.

Välillä pienimpien ruokailijoiden kanssa oli hankaluuksia. Vaikka kotona meillä ei lelut ruokapöytään kuulukaan, mielestäni oli ihan ok helpottaa taaperon kärsivällisyyttä ja ruokailuhetkeä pikkuautoilla. Eikä sekään aina auttanut. Mutta siitä huolimatta hengissä selvittiin, vaikka joskus jouduttiinkin käymään hissiaulassa rauhoittumassa...

Summa summarum: jos makuaistisi ei vaadi mitään ihmeellisyyksiä, olet saletisti tyytyväinen ruokailuihin! Mutta jos kaipaat annoksiisi jotain todella erityistä, en tiedä onko MSC Divina oikea paikka. Jos Ruotsin-laivan buffetti on mielestäsi herkullinen, tykkäät ihan varmasti tästäkin!

Lue edellisestä risteilystämme:
Vinkit Karibian risteilylle - tietopaketti Carnival Glorystä

Tai MSC Cruisen virallisilta sivuilta:
MSC Divina

Miltä ruokakokemukset MSC Divinalla sinusta kuulostavat? Onko sinulla kokemuksia isojen risteilijöiden ruokailuista?

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017