keskiviikko 22. marraskuuta 2017

Tokiolaisten pako arjesta: kylpeminen onsenissa

Kylpeminen onsenissa - kokemuksia Tokiossa / Oedo onsen monogatari Odaiba

Jos aiot viettää Tokiossa päivän futuristisella Odaiban tekosaarella, kannattaa päivä päättää erityisen muistettavalla tavalla: kylpemällä perinteikkäässä onsenissa. Odaiballa sijaitseva Oedo Onsen Monogatari on tähän tarkoitukseen erityisen suositeltava paikka!

Oedo Onsen Monogatari tarkoittaa "Vanhan Edon kuumien lähteiden tarinaa" ja paikka jäljitteleekin vanhan Edo-kauden aikaista kylpylaitosta. Odaiban onsen on suuri teemakylpylä ja siellä voi myös yöpyä - joko onsenin yhteydessä olevassa hotellissa tai tiloissa olevilla tatameilla (lisämaksusta, tosin).

Japanissa on yli 3 000 onsenia ja Tokion lähellä sijaitseva Hakone on yleisesti tunnettu kylpyläkaupunki kuumine lähteineen. Tokiossakin päästään nykyisin nauttimaan luonnollisesta kylpylästä, mutta vesi pumpataan noin 1,5 kilometrin syvyydestä. Oedo Onsen Monogatari on yksi näistä, jossa terminen vesi pumpataan syvältä maaperästä ja näin ollen on myös natural onsen.

Kylpeminen onsenissa - kokemuksia Tokiossa / Oedo onsen monogatari Odaiba


Ensikertalaiselle meno onseniin kylpemään voi olla jännittävää ja outoa. Vaikka me suomalaiset ollaan tottuneita saunojia, voi tuntua kummalliselta kylpeä alasti vilkkaassa kylpylässä. Huoli pois, alun arastelun jälkeen nakuilu naisporukassa ei voisi tuntua luonnollisemmalta!

Heti onseniin sisään mennessä pitää tietenkin riisua kengät ja ne voi jättää lukkojen taakse kenkälokerikkoon. Kassalle rekisteröidytään ja kassaneiti antaa pukuhuoneen avaimet viivakoodeineen sekä ohjeet miten toimia. Vielä ei makseta! Sitten valitaan itseä eniten miellyttävä yukata ja siihen sopiva vyö. Siirrytään pukuhuoneisiin.

Huomioithan, että kylpylässä ei suvaita tatuointeja!

Omia pesuaineita ei tarvitse ottaa mukaan.  Pesutiloissa on tarjolla laadukkaat Shiseidon shampoot, hoitoaineet ja suihkusaippuat, mutta myös kasvojenpuhdistusaine, hammasharja ja -tahna sekä hiuslenkkejä. Pukutilojen puolella on Pola-kosmetiikan vartalovoiteita, fööninesteitä ja desinfioitavia hiusharjoja. Vain oma deodorantti täytyy olla mukana! Paikan päältä automaatista saa ostettua vaikka uudet pikkuhousut, jos vaihtoalusvaatteet unohtui kotiin.

Kylpeminen onsenissa - kokemuksia Tokiossa / Oedo onsen monogatari Odaiba

Kylpeminen onsenissa - kokemuksia Tokiossa / Oedo onsen monogatari Odaiba


Tärkeää! Tässä vaiheessa alusvaatteet jätetään vielä yukatanin alle. Mutta voit ottaa esimerkiksi puhelimen mukaasi, jos haluat ottaa yleisellä alueella kuvia. Sitä nimittäin tehdään oleskelualueella paljon, kaikki kuvailevat yhtenään! Oikeaa kameraa en viitsinyt ottaa, joten tämän postauksen kuvat ovat aika huonolaatuisia hämärästä valaistuksesta johtuen.

Saavutaan oleskelualueelle, jossa on lukuisia ravintoloita ja kahviloita, pelipisteitä, valokuvauskoppeja, tatamipaikkoja... hämmästeltävää riittää. Kaikki tehty japanilaisen Edo-kauden teemalla. Ravintolat vaikuttavat paikkaan nähden ihan kohtuuhintaisilta ja jäätelökioskit näyttävät olevan suosittuja. Ensimmäinen tunti menee aluetta kierrellessä ja touhua ihmetellessä.

Yukatat päällä pääsee käymään jalkakylvyssä. Se on ulkona sijaitseva lämminvesiallas, jonka pohjassa on valettuja pikkukiviä stimuloimassa jalkapohjien akupisteitä. Piha-alueen perällä on myös pikkukala-allas, jossa voi uittaa jalkojaan sekä maksullinen suolasaunahuone. Jalkakylpyalueella voi hengailla kaikki samassa paikassa - miehet, naiset ja lapset. Muualla pukuhuoneissa ja kylpytiloissa miehet ja naiset jakaantuvat omiin tiloihinsa.

Me käytiin ensin kahlaamassa jalkakylvyssä ja ennen varsinaista kylpyä päätettiin syödä izakayassa. Tilattiin oluet ja useita eri pikkuannoksia, jotka jaettiin.

Kylpeminen onsenissa - kokemuksia Tokiossa / Oedo onsen monogatari Odaiba


Kylpeminen onsenissa - kokemuksia Tokiossa / Oedo onsen monogatari Odaiba

Kylpeminen onsenissa - kokemuksia Tokiossa / Oedo onsen monogatari Odaiba


Ruokailun ja yleisen hengailun jälkeen suunnataan toiseen pukuhuoneeseen, jossa taas uuteen lokerikkoon jätetään alusvaatteet ja yukatanit. Virkailijalta saadaan kaksi pyyhettä; pieni ja iso. Tarvittaessa täältä saa myös hampaidenpesutarvikkeet ja hiuslenkit.

Tärkeää! Iso pyyhe jätetään lokerikkoon, mutta pieni otetaan mukaan kylpyyn. Minä sidoin pyyhkeen hiuksiini, mutta pyyhettä voi myös pitää paikalliseen tapaan taitettuna pään päällä. Tärkeintä, että hiukset ovat kiinni ja ylhäällä, eivätkä kastu kylpyvedessä.

Ensin peseydytään hyvin. Ainakaan talviaikaan tukkaa ei kannata vielä tässä vaiheessa kastella, sillä ulkoaltailla voi muuten tulla päähän kylmä.

Kylpyalue on jaettu kahteen osaan: on sisäaltaita ja ulkoaltaita. Sisäaltaiden yhteydessä on myös suomalainen löylysauna (kirjoitettu ihan oikein öön pisteillä, Löyly Sauna!) ja höyrysauna. Molemmissa alueissa on erilämpöisiä altaita, ulkona myös kiulumaisia pieniä paljuja ja muutama kivistä rakennettu yhteisallas. Sisäaltaista löytyy haaleaa vettä, todella kuumaa vettä, mikrovaahtoallas, poreita ja kylmävesiallas.

Lämpimässä vedessä kylpeminen johdatteli meidät syvällisiin keskusteluihin, rentouduttiin ja nautiskeltiin. Aikaa meni tuntikausia!

Kylpeminen onsenissa - kokemuksia Tokiossa / Oedo onsen monogatari Odaiba

Ainoa miinus on, ettei kylpytiloissa ole tarjolla juomavettä! Kuumissa altaissa tulee tosi jano ja alkaa helposti heikottaa. Mekin käytiin välillä viilentävissä suihkuissa.

Paikalla oli myös joitakin lapsia. Omista lapsista en osaa sanoa, olisivatko ymmärtäneet kylpemisen päälle noissa olosuhteissa. Vesi olisi ainakin ollut suurimmassa osassa altaita liian kuumaa, mutta oli siellä onneksi pari allasta haaleaa vettä. Tällä hetkellä ainakin tuntui, että nautinnollisinta oli olla ilman lapsia onsenissa.

Kylvyn jälkeen koittaa uudelleen perusteellinen peseytyminen. Naiset istuvat peilin (!) edessä peseytymässä, käytössä on pieni saavi, suihkut, pesuaineet ja pieni roskis esimerkiksi irtoavia hiuksia ja käytettyä hammasharjaa varten. Eri suihkutilat on erotettu toisistaan pienillä seinäkkeillä. On hauska fiilis, kun naiset rivissä istuskelevat ja peseytyvät.

Suihkutiloista lähtiessa tavattiin pari suomalaista naista, jotka hämmästelivät ihan samoja asioita kuin me tullessamme. Pakko oli käydä nopeasti tervehtimässä.

Molemmissa pukuhuoneissa on hiustenkuivaajat. Vesi-/teeautomaatti on tarjolla onneksi heti pukuhuoneiden ulkopuolella ja juotiinkin kylvyn jälkeen monta lasillista kylmää vettä helpottamaan nestehukkaa. Vedettiin myös raikkaat mangojugurtit ihastuttavista lasipurkeista, kun haluttiin vielä oleskella mukavissa yukatoissa tatamilla.

Kylpeminen onsenissa - kokemuksia Tokiossa / Oedo onsen monogatari Odaiba
Sitten olikin aika lähteä pukemaan ja kotiin, olihan kello jo yhdeksän - 3,5 tuntia kylpemistä teki tehtävänsä. Raukeina käveltiin pimeässä, jouluvaloin koristellussa Odaibassa ja hurautettiin metrolla kotiin Daikanyamaan. Ihana ilta, ehkä paras kokemus tähän mennessä Tokiossa.

Tykkäisitkö sinä käydä japanilaisessa onsenissa tai oletko käynyt?


Muita onseneita Tokiossa:

Oedo Onsen Monogatari

Avoinna: 11 - 9 seur. aamuun. Kerran kuussa kiinni jo klo 23 huoltotoimenpiteiden vuoksi.
Hinta: arkisin 2 612 jeniä (noin 20e), mutta hinnat vaihtelee. Tarkista nettisivuilta!
Sijainti: Odaiba, metrolinjat Rinkai Lime ja Yurikamome
Nettisivut: Oedo Onsen Monogatari



Tokion reissua voit seurata myös FacebookissaInstagramissa, Bloglovinissa ja Blogit.fi -sivustolla.

Kylpeminen onsenissa - kokemuksia Tokiossa / Oedo onsen monogatari Odaiba

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017