lauantai 20. heinäkuuta 2019

Matti Nykäsen mäki - paras ja erikoisin näköalapaikka Jyväskylässä

Matti Nykäsen mäki Jyväskylän Laajavuoressa

Jos liikut Jyväskylän seudulla ja tykkäät erikoisista näköalapaikoista, niin tässä sinulle oiva täsmäsuositus! Tätä korkeammalle ei taida Jyväskylässä päästä ollenkaan!

Jyväskylän Laajavuoren päällä on legendaariset mäkihyppytornit, joista suurin on Matti Nykäsen Mäki. Tänä kesänä hyppyrimäen alla on kaikelle yleisölle avoinna kahvio ja mäkihyppytornin päällä oleva näköalapaikka.

Mäkihyppytornit Jyväskylän Laajavuoressa

Mäkihyppytornit on Jyväskylän paras näköalapaikka

Olen itse asunut aikoinaan Jyväskylässä yli 10 vuotta ja Matti Nykäsen Mäki on kuulunut aina omaan kaupunkikuvaan niin vahvasti, ettei Jyväskylää voi ajatellakaan ilman. Nyt kun olen asunut jo 10 vuotta Helsingissä, olikin hauska päästä käymään tämän legendaarisen mäkihyppytornin päällä.

Eräänä heinäkuisena aurinkoisena päivänä lähdimme katsomaan tätä nähtävyyttä. Mukana oli 3- ja 6-vuotiaat lapsemme ja lasten mummi. Olimme liikkeellä omalla autolla, joten pääsimme Laajavuoren huipulle hyvin helposti, lihaksia rasittamatta. Mäen päällä oli hyvin ilmaista parkkitilaa.

Jos olet reippailuhenkinen, voi Laajavuoren päälle kiivetä ominkin voimin. Helpoiten mäen päälle löytää Hyppyritietä pitkin, mutta voi mäen laelle kiivetä myös laskettelurinnettä pitkin.

Matti Nykäsen Mäen näkötorni / Jyväskylän hyppyrimäki kesä 2019

LIPUT MÄKIHYPPYTORNIIN MÄKIKAHVIOSTA


Ostimme hyvin edulliset liput mäkihyppytorniin tornin alla sijaitsevasta Mäkikahviosta. Mäkikahviota ja näköalapaikkaa pyörittää Jyväskylän hiihtoseura ry ja kaikki tuotot menevät jyväskyläläisen mäkiurheilun kehittämiseen.

Liput olivat erittäin edulliset: aikuiselta 4 euroa ja ja yli 6-vuotiailta lapsilta, opiskelijoilta ja eläkeläisiltä 3 euroa. Eikä tarvitse olla käteistä mukana, vaan korttikin käy. OP-omistaja saa vielä euron alennusta.

Olimme paikalla heti klo 12, kun näkötorni avautui. Koska meillä oli eläkeläinen ja kaksi pientä lasta mukana, menimme ylhäälle suosiolla hissillä.

Hissillä pääsimme suoraan mäkihyppytasanteelle mutta ylempiin kerroksiin on vielä kierreportaita. Toisella tasanteella on näköalapaikka suojassa tornin sisällä, mutta sieltä on vielä yhdet kierreportaat, jotta pääset ylimmälle tasanteelle taivasalle. Kannattaa ainakin lapsille varata mukaan neuletakki, sillä ylhäällä tietenkin tuulee.

Matti Nykäsen mäen näkötorni lasten kanssa / Jyväskylä heinäkuussa 2019

JYVÄSKYLÄN PARAS NÄHTÄVYYS


Meillä kävi hyvä tuuri ja mäkihyppyharjoitukset oli vielä käynnissä, kun saavuimme ylös. Näimme muutaman mäkihyppääjän hypyn ja täytyy sanoa: on se kyllä hullun hommaa! Meitä huimasi jo pelkästään katsominen, joten miten ihmeessä kukaan uskaltaa hypätä sieltä oikeasti alas?

Kun katsoimme hyppytornista alaspäin, maisemaa riitti silmän kantamattomiin. Hyppytornin suksien urat lähtivät niin jyrkästi alaspäin, että heikotti jo pelkkä ajatus. Oli hienoa nähdä, miten rohkeat mäkihyppääjät menivät lähtöasemiin ja liukuivat hyppyrimäestä hurjaan hyppyyn. Suhina vain kuului muovisesta pinnoitteesta.

Kun harjoitukset loppuivat, saimme keskittyä maisemien ihailuun. Ja mitkä näkymät näkötornista olikaan! Ylimmältä tasanteelta näkee Jyväskylän ylle 360 astetta. Vaikkei samanlaista tunnesidettä Jyvässeutuun olisikaan, kuten minulla, niin onhan se todella kaunista seutua. Ylhäältä katsottuna erityisen kaunista! Voin sanoa, että olimme Jyväskylän parhaimmassa ja erikoisimmassa näköalapaikassa.

Jyväskylässä Matti Nykäsen mäen näkötornista on hienot maisemat / Laajavuori kesä 2019

Jyväskylän nähtävyydet / Laajavuoren hyppyrimäki

Muuten näkötornissa on helppo käydä lasten kanssa, mutta alas tullessa kierreportaat oli meidän pienimmälle lapselle hieman jännittävät. Peruuttamalla hän pääsi kuitenkin omin voimin alas ja seuraavat asiakkaat odottivat kärsivällisesti omaa vuoroaan.

Käy ihmeessä kävelemässä Laajavuoren laella muutenkin, sillä hyppyrimäkien juurellakin on hauska kävellä ja ihastella maisemia. Matti Nykäsen mäen vieressä on myös juniorimäki ja vanha puinen hyppytorni. Jos hyppyrimäessä on harjoitukset käynnissä - varo hyppytornista tippuvaa vettä!

Lasten kanssa Matti Nykäsen mäen näkötornissa, hissi ja kierreportaat

NÄKÖTORNI JA MÄKIKAHVIO AVOINNA


Matti Nykäsen Mäen näkötorni ja alla oleva Mäkikahvio on avoinna 4.8. saakka joka päivä klo 12 - 16. Mäkikahviosta sai hyvin edulliseen hintaan jätskit ja kahvit sekä muuta pientä kahviotuotetta. Ainakin minun mielestä tämän kokemuksen jälkeen 3 euroa kahvista ja korvapuustista on suorastaan halpa hinta.

Mäkikahvio ja mäkihyppytorni ovat tähän tietoon avoinna vain tämän kesän. Pidä siis kiirettä! Toivottavasti näköalapaikka kuitenkin saa jatkoa, sen verran kiva tämä kokemus oli. Joten käykää sankoin joukoin vierailulla, niin saadaan ensi kesänäkin näkötorni auki!

Matti Nykäsen mäen näkötorni ja mäkikahvio / Laajavuoren hyppyrimäki / nähtävyys kesällä 2019

Jyväskylästä kotoisin oleva matkablogin Lähdetään taas Teija kävi jo pari vuotta sitten tsekkaamassa näköalat. Tässä linkki juttuun: Jyväskylän paras näköalapaikka

Jyväskylän hiihtoseuran sivuilta löytyy ajankohtaista tietoa Näkötornista ja Mäkikahviosta: Matti Nykäsen mäen näkötorni ja mäkikahvio avoinna yleisölle

Kiinnostaisiko Sinua käydä katsomassa Jyväskylän parasta ja erikoisinta näköalapaikkaa?

Laajavuoren hyppyrimäki, tekemistä Jyväskylässä

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017