keskiviikko 24. heinäkuuta 2019

Lalandia ja Aquadome - vesipuisto meidän makuun!


*Kaupallinen yhteistyö: Lalandia Aquadome ja Legoland Billund Resort


Meillä oli ollut niin kiva loma seikkaillen Legolandissa ja Lego Housessa, että melkein väsytti lähteä koko Lalandiin. Kyseessä oli kuitenkin sovittu vierailu, joten pakkohan se oli jaksaa.

Mä olin jo hieman ärsyyntynyt, kun jouduin etsimään sovittuja rannekkeita pitkin Lalandiaa ja lopulta pyyhesekoiluista, sillä pyyhkeet piti käydä vuokraamassa erikseen lähellä olevasta Winter Worldista.

Pukkareissa en oikein tiennyt miten toimia. Rannekkeet oli kyllä helppokäyttöisiä ja saimme lokerot toimimaan ilman ihmettelyjä. Mutta minulle tulee tämä sama fiilis aina uusissa kylpypaikoissa: mennäänkö altaille pyyhkeen kanssa? Mihin jätetään pesuvälineet? Missä on saunat? Miten täällä toimitaan, saako olla alasti ja mistä hiton ovesta mennään altaille? Vika on mun päässä, myönnetään.

Ensi näkemältä koko vesipuisto ei oikein säväyttänyt. Perusallas näytti aika tylsältä, altaan pohja oli kova ja tuntui että se naarmutti jalkoja. Ja jotenkin paikka vaikutti ensi silmäyksellä pieneltä: tämäkö muka Skandinavian suurin vesipuisto? Onko tässä vesipuistossa nyt mitään ihmeellistä meille, jotka ollaan tottuneita Vantaan Flamingo Spa -kävijöitä?

Lämmiteltiin ensin uintihommia ihan vaan perus uima-altaassa. Lapset sukeltelivat innoissaan, ne ainakin olivat heti lämpöisessä vedessä omassa elementissään. Kun lapset malttoivat, lähdettiin kiertämään aluetta ja löytyihän sieltä vaikka mitä!Jos alkuun olin epäröinyt, en epäröinyt enää. Lapset lähes juoksivat (kielloista huolimatta) altaasta toiseen. Tuntui, etteivät malttaneet odottaa yhtä vesiliukumäkeä loppuun asti, kun piti jo kiirehtiä seuraavaan altaaseen ja taas uuteen liukumäkeen.

Siinä missä Espoon Vesipuisto Serenassa oli todella kylmä, oli onneksi Lalandian Aquadomessa lämpimämpi. Lämpötilat eivät kuitenkaan yltäneet ihan Flamingo-tasolle, mutta meille riitti hyvin. Aquadome oli mukavan kompakti vaikka olikin suuri sisävesipuisto ja tosiaan Pohjois-Euroopan suurin (yhteensä 30 000 neliötä) vesipuisto.  Joihinkin vesiliukumäkiin oli aluksi vaikea suunnistaa, mutta niihinkin löytyi nopein reitti hyvin pian.

Tyypilliseen tapaan saunat eivät olleet suihkutiloissa vaan vesipuiston puolella. Saunasta oli ikkunat allasalueelle, josta sai samalla seurailla vesipuiston elämää. Jos vilu yllättää, voi helposti käydä kesken vesipuistoilun lämmittelemässä.Vaikka Tanskassa vannotaan omien eväiden nimeen, Aquadomeen ei saa tuoda omia ruokia tai juomia. Alueella on kuitenkin kattavan näköinen food court, jonka ravintolat ainakin vaikuttivat ihan mielenkiintoisilta. Hintatasoa en tarkistanut, sillä me oltiin juuri syöty ennen vesipuistoa. Vesipuiston alueella oli paljon aurinkotuoleja ja pöytäryhmiä, missä saattoi ravintoloiden tarjonnasta nautiskella.

Huom! Alle kolmevuotiailla lapsilla tulee olla uimavaippa ja vessojen yhteydessä on myös suihkut peseytymistä varten.

Aikuisten suosikit vesipuistosta


  • Mahallaan laskeminen eli Octopus
  • Hurja vapaapudotus eli Turbo Racer
  • Euroopan pisin vesiliukumäki eli Wild River


Vaikka vesipuistossa on paljon pienille lapsille sopivaa aktiviteettiä, oltiin me aikuisetkin aika innoissan muutamista vesiliukumäistä. Varsinkin Turbo Racer oli hurja, sillä alkupätkä on lähes vapaapudotusta. Voin kertoa, että mun bikinin alaosa kääriytyi pakaroiden väliin, sen verran lujaa tulin alas. Taisin samalla saada myös pienen sydänkohtauksen.

Wild River eli euroopan pisin vesiliukumäki (167 metriä!) oli sitten hauska ja miellyttävä. Wild River -vesiliukumäki meni myös ulkotilojen kautta, mikä on varmasti hauskaa erityisesti talviaikaan. Meille sattui huhtikuussa aurinkoinen sää, joten liukumäestä saatoimme hyvinkin poiketa ulkoaltaaseen päivää paistattelemaan.Kuusivuotiaan suosikit


  • Mahallaan laskeminen vesiliukumäessä eli Octopus
  • Kiipeilytelineen kaatuva saavi eli Aqua Splash Playground


En olisi ikinä uskonut, että 6-vuotias tyttäremme uskaltaa laskea Octopus-liukumäen, jossa lasketaan matolla kasvot menosuuntaan, mahallaan. Kun kävin ensin kokeilemassa sen yksin, tuntui se minusta ihan hirveän hurjalta - ihan liian hurjalta alle kouluikäiselle. Sen verran jyrkkä viimeinen alastulo on. Mutta niin vaan tästä tuli tyttären suosikki heti ensimmäisen mäen jälkeen. Octopus-vesiliukumäkeä tuli laskettua koko vesipuistoreissun aikana ihan kaikista eniten.

Kiipeilutelineen yläosassa oleva saavi täyttyi hiljalleen vedestä. Kun saavi oli piripintaan täynnä, kaikki 1200 litraa vettä kaatui kaikkien leikkialueella olevien lasten päälle! Ja miten hurjan hauskaa se olikaan, kun valtava vesimassa ryöppysi niskaan! Voisin kuvitella, että ihan pienimpiä tämä voisi hieman pelottaa, mutta ainakin leikki-ikäisestä alkaen kaatuva saavi on vain tosi jännä ja hauska.

Muutenkin 120-senttinen 6-vuotiaamme alkoi saada vesipuistosta jo paljon irti. Oli vain pari liukumäkeä, johon hän ei päässyt ja muutamassa piti olla aikuinen mukana. Voisin sanoa, että Lalandian Aquadome on parhaimmillaan kouluikäisten keskuudessa! Speed Slide ja The Tornado taisivat olla hieman liian hurjia vielä... ilmeestä päätellen!Kolmevuotiaan suosikit


  • Kiipeilytelineen vesiliukumäet eli Aqua Splash Playground
  • Sukeltelu ihan kaikissa altaissa


Kolmevuotiaamme oli vesipuistosta niin innoissaan, että välillä poikaa sai etsiä. Hän rakastui Aqua Splash leikkipuistoon niin kovasti, että jaksoi kiertää sitä ylös ja alas niin monta kertaa, että siihen ei sormet ja varpaat riittäneet. Vesipuiston keskiosan leikkialueen vesiliukumäet olivat just sopivan hurjia leikki-ikäiselle ja kiipeilytelineessä riitti seikkailtavaa pitkäksi aikaa. Oli hauskaa, kun aina jostain suunnasta suihkusi lämmintä vettä päälle!

Meidän 3-vuotias poikamme on varmaan ollut entisessä elämässään delfiini, sillä hän rakastaa niin paljon vettä ja uimista. Lalandiassa olikin onneksi monta allasta, jossa saattoi liukumäkien ja muun pärskimisen ohessa ihan vain sukellella ja nauttia vedestä. Myös perheen pienimmille löytyi rauhallinen allas, jossa oli pari pientä vesiliukumäkeä.
Oltiin vesipuistossa ihan viimeiseen minuuttiin asti. Kirjaimellisesti laskettiin Lalandian viimeinen vesiliukumäki, meidän perheen miehet olivat jo luovuttaneet hetken aiemmin. Oli niin vaikea päästä lapsen kanssa ulos sieltä: "Vielä yksi mäki!", Vaikka oltiin Aquadomessa tuntikausia, vielä olisi tyttö jaksanut!

Huom! Sain valokuvata kylpylässä, kun vaan pidin huolen että kuvissa esiintyy vain omaa seuruettamme.

Aquadomen pääsyliput kuuluvat Lalandian majoittujien huonehintaan, mutta paikan päältä voi ostaa päivälippuja muutkin. Alle 3-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi, alle 12-vuotiaat maksavat 230 kruunua (noin 30 euroa) ja aikuiset 280 kruunua (noin 38 euroa). Ota mukaan omat pyyhkeet, niin säästät muutaman euron!

LALANDIA HOLIDAY CENTRE


Lalandia ei siis ole pelkkä vesipuisto, vaan se on kokonainen huvituskeskus. Sisään mennessä tunnelma on kuin Dubain Ibn Battuta Mall -ostoskeskuksessa tai Keskisen kyläkaupassa. Katto oli siis kuin sinitaivas ja rakennelmat itämaahenkisiä.

Lalandiassa voi myös keilata, pelata minigolfia tai käydä leikkipuistossa tai vaikka käydä kuntosalilla. Monky Tonky –alueella on erilaisia leikkitelineitä, liukumäkiä ja leikkitiloja sekä Lalandian Winter Worldissa voi harrastaa talviurheilulajeja eli lasketella, luistella ja kelkkailla ympäri vuoden.

Aquadomen jälkeen ajateltiin, että nyt eivät lapset jaksa enää muuta kuin siirtyä autoon ja kotiin nukkumaan. Mutta niin vaan lapset vielä jäivät ulkoleikkipaikalle riehumaan. Leikkipaikka oli pieni, mutta tosi kiva ainakin 3- ja 6-vuotiaitten mielestä!

Vinkki: käytettiin samaa ilmaista Legolandin P6-parkkipaikkaa kuin varsinaisena Legoland-päivänä. Lalandia kun on ihan Legolandin vieressä! Eli parkkeeraamisesta ei tarvitse murehtia Lalandiaan mennessäkään.
Kannattaa tarkistaa viimeisimmät hinnat ja aukioloajat täältä

Muiden bloggaajien kokemuksia Lalandiasta

Meidän Legoland-reissumme muut postaukset:

Legoland Billund Resort (eli koko Billundin aluetta edustava Billundin kahdeksan eri kunnan matkailun yhteiselin) kutsui minut ja perheeni tutustumaan uusittuun Legolandiin, uuteen Lego-taloon ja Billundin alueen huvituksiin. Legoland Billund Resort tarjosivat yhden lentolipun, majoituksen Vejlessä koko perheelle, sisäänpääsyliput sekä autovuokran. 

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017