tiistai 31. lokakuuta 2017

Kiova After Dark - pariskuntamatkalla Ukrainassa

Kokemuksia Kiovasta - mitä tehdä ja minne mennä?

Vasta, kun oltiin kuljettu jo pitkään Kiovan pimeitä katuja, ymmärsin. Tätä minulla on ollut ikävä! Kiireetöntä kuljeskelua öisessä, lämpimässä kaupungissa! Kädetkin kerrankin vapaina käsi-kädessä kävelemiseen.

Kun lapset on reissussa mukana, ollaan vain harvoin kovin pitkään pimeän aikaan ulkona. Meidän porukalta ei vaan pitkillä illallisilla istuminen onnistu, vaan yleensä haluamme joudumme rauhoittumaan majapaikassa yöunille. Ja kun on perheen kanssa seikkaillut päivän kaupungilla, on silloin ilta-aikaan aikuisetkin aika uupuneita. Aikeista huolimatta, hyvin harvoin kumpikaan meistä jaksaa lähteä lasten nukahtamisen jälkeen enää ulos.

Kokemuksia Kiovasta - mitä tehdä ja minne mennä? Itsenäisyyden aukio Maidan

Kokemuksia Kiovasta - mitä tehdä ja minne mennä? Itsenäisyyden aukio
Blogia aiemmin lukeneet tietävät, että meillä on kerran vuodessa tapana karata miehen kanssa kahdestaan ulkomaille. Aiempina vuosina olemme olleet mm. Ateenassa ja Madridissa. Tänä vuonna vuorossa oli astetta eksoottisemmat Kiova ja Tshernobyl.

Kiovaan saavuimme sopivasti myöhään iltapäivällä, joten pakollisten säätämisten jälkeen päästiin kaupungille jo alkuillasta. Olihan se huomattavasti sujuvampaa, kun ei ollut yhtään nälkäkiukkuista lasta lahkeissa roikkumassa.

Auringon laskiessa istahdettiin Itsenäisyyden aukion (Maidan Nezaležnosti) terassille ihmeen edullisille olusille ja välipalasushille odottamaan pimeän tuloa.

Siinä me istuttiin. Avioparina. Välillä jutellen, Maidanin historiallisia tapahtumia selvitellen. Välillä hiljaa, omissa ajatuksissamme ja aukion valojen syttymistä seuraillen. Näitä hetkiä on harvoin saatavilla lapsiperhematkoilla.

Oluen rentouttamina voitiin taas jatkaa kiireetöntä matkaa.

Kokemuksia Kiovasta - mitä tehdä ja minne mennä? Maidan, itsenäisyydenaukio

Kokemuksia Kiovasta - mitä tehdä ja minne mennä? Itsenäisyyden aukio

Kokemuksia Kiovasta - mitä tehdä ja minne mennä? Kiovan pääkatu ja maidan

Kokemuksia Kiovasta - mitä tehdä ja minne mennä? Kiovan pääkatu ja maidan, itsenäisyydenaukio
Kahvia oli tietenkin tarjolla ympäri vuorokauden eikä kahvipaikkoja tarvinnut etsiä. Oltiinhan Ukrainassa. Kahvin voimin jaksettiinkin tallustaa Kiovan katuja vielä pitkään auringon laskettua. Meillä kun on se lapsiperheen vanhempien ammattitauti eli iltaisin väsyttää eikä bilettäminen käy mielessä. 

Myöhäisillan kofeiinilla saatiin siirrettyä päivällinen oikeasti illallisaikaan. Eihän sitä ennen iltayhdeksää illalliselle voi mennä! Ja vain siitä riemusta, että oltiin sekä kahdestaan että edullisessa kaupungissa, tilattiin pöytä koreaksi. Eikä ainakaan pidetty kiirettä, vaikka saatiinkiin keskittyä vain omaan syömiseemme. 

Tuli kuitenkin kotoisa olo, kun minä läikytin drinkin pöydälle. 

Kokemuksia Kiovasta - mitä tehdä ja minne mennä? Ruokailut Kiovassa.
Kokemuksia Kiovasta - mitä tehdä ja minne mennä? Ruokailut ja juomat Kiovassa.

Kokemuksia Kiovasta - mitä tehdä ja minne mennä? Ruokailut ja juomat vanhassa Kiovassa.


Syyskuu oli hyvä ajankohta parisuhdematkalle: voi olla vielä hyvinkin lämmintä, terasseja oli katujen varsilla ja jäätelökioskit auki. Ja jäätelön sai napattua vaikka ennen ruokailua, eikä tarvinnut piilotella sitä lapsilta.

Kiova sopiikin erittäin hyvin yökävelyille, sillä siellä on paljon ravintoloita, kauppoja ja kioskeja auki peräti ympäri vuorokauden. Ei tunnettu kertaakaan oloamme turvattomaksi eikä kohdattu epämääräistä porukkaa. Saimme huolettomina kävellä ja vain nauttia tunnelmasta, ilman että pitäisi pitää kaksin käsin käsilaukusta kiinni. Lue: matkustustiedote Ukrainasta // Ulkoasiainministeriö

Mutta vaikka nautittiin myöhäisillan kahveista, drinkeistä ja illallisista, ei maltettu kuitenkaan venyttää illanviettoa pikkutunneille eikä meistä taida enää bilettämään olla. Yökerhovinkkejä meillä ei siis ole antaa.

Kokemuksia Kiovasta - mitä tehdä ja minne mennä? Terassit ja ulkona syöminen.

Kokemuksia Kiovasta - mitä tehdä ja minne mennä? Kiovan pääkatu ja maidan

Kiovan keskustassa on erityisen ihanaa viikonloppuisin, kun pääkatu Khreshatyk-bulevardi suljetaan liikenteeltä. Kadulla ja sen ympäristössä on esityksiä, kilpailuja, musiikki soi ja ihmiset käveleksivät keskellä valtaväylää kokoontuen välillä katsomaan show'ta. Katu on autoilta suljettuna Maidanilta Tsum-ostoskeskukseen saakka, reilun puolen kilometrin matkan.

Näin sen kuuluisikin mennä - muuallakin, edes viikonloppuisin. Kadut ihmisille eikä autoille! Meidän käynnin aikaan viikonloppu oli hyvin rauhallinen, mutta haluaisin nähdä saman kadun tunnelman myös kesäiltana. Voisin kuvitella, että säpinää olisi entistä enemmän.

 Jouluvalot oli jo viritetty paikoilleen, mutta ne odottivat vielä pimeinä sesongin alkamista.

Kokemuksia Kiovasta - mitä tehdä ja minne mennä? Kiovan pääkatu

Kokemuksia Kiovasta - mitä tehdä ja minne mennä? Kiovan pääkatu Khryshtyk

Kokemuksia Kiovasta - mitä tehdä ja minne mennä? Kiovan pääkatu
Tokihan me pimeän aikaan saatetaan olla liikkeellä perhematkaajinakin ja me aikuiset ainakin hereillä, on se kuitenkin ihan eri asia lapsettomalla reissulla. 

Hetken mielijohteesta voikin käydä kotimatkalla vielä yksillä. Tai mennä sittenkin kiertotietä, sitä kivempaa reittiä, takaisin hotellille. Ei tarvitse miettiä, jaksavatko lapset kävellä ja pääseeköhän tuolta rattailla. Voi vaikka pysähtyä hassuttelemaan mosaiikkiflyygelin ääreen, kun lapset eivät möykkää väsymystään.

Ja hotellillakin voi rauhassa vain nautiskella ikkunasta näkyvää öistä kaupunkia, eikä tarvitse hötkyillä lasten iltapesujen ja nukahtamisten suhteen. 

Kokemuksia Kiovasta - mitä tehdä ja minne mennä?

Kokemuksia Kiovasta - mitä tehdä ja minne mennä? Näkymä Ibis Hotel Kiev City Centre

Kyllä se vaan tekee terää käydä miehen kanssa kahdestaan reissussa ja muistella, miten me matkustettiin ennen lapsia. Millaisia me ollaankaan matkustajina, kun valtaosa energiasta ei mene lasten perään katsomiseen? Mitä me halutaan tehdä?


Kuulostaako pohdinnat tutuilta? Millaisista asioista sinä nautit matkoilla?

Muut jutut Ukrainan matkalta:

Kokemuksia Kiovasta - mitä tehdä ja minne mennä?

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017